dagritme slaapkamer wit.jpg woonkamer licht aan muur.jpg


In huis.
Een combinatie van natuurlijk- en kunstmatig daglicht is in huis  ideaal. Een raam zorgt voor de basisverlichting van de ruimte en de daglichtlampen zorgen voor de juiste lichtsterkte in huis. Een daglichtlamp kan fungeren als een fictief dakraam of kan een hoek van de kamer oplichten waardoor de ruimte minder somber toont. U kunt de volspectrum daglichtlampen de gehele dag gebruiken. Bij foto's van klanten treft u voorbeelden aan: Foto's van klanten.

Thuiswerken.
Nu we steeds meer thuiswerken, is een goede werkverlichting erg belangrijk geworden. De Arbo heeft regels voor de thuiswerkplek: wanneer een werknemer minimaal twee uur per week vanuit huis werkt (achter een beeldscherm), is de werkgever verplicht om een veilige en arbo technisch goedgekeurde thuiswerkplek te creëren. Voor thuiswerkplekken is het uitgangspunt voor verlichting minimaal 500 lux. Wist u dat in 2019 er al 4 van de 10 mensen vanuit huis werkte? Dat is met Covid-19 alleen maar veel meer geworden, daarom heeft de NSVV ( onafhankelijk kenniscentrum voor licht en verlichting) een brochure gemaakt met tips voor de thuiswerkplek : Natuurlicht-NSVV tips voor thuiswerken

Het beste licht voor de thuiswerkplek is een combinatie van natuurlijk daglicht en kunstmatig daglicht. Natuurlijk daglicht, zoals een raam, zorgt voor de basisverlichting van de ruimte. Door af en toe naar buiten te kijken, krijgen de ogen rust. Dit voorkomt oververmoeidheid van de ogen. Kunstmatig daglicht zorgt voor de juiste lichtsterkte, zodat je gedurende de dag energiek blijft en de ogen niet oververmoeid raken. Het is net zo belangrijk om de juiste daglichtkleur te hebben. 5500 Kelvin is de ideale daglichtkleur in ons land. Hierdoor krijg je binnen dezelfde kleurtemperatuur als buiten en dat is prettig werklicht. Volspectrum daglichtlampen zijn ideaal om de werkplek te verlichten omdat deze een kleurwaarde (CRI/RA) boven de 95 hebben. Dit betekent dat de lampen minimaal 95 procent van de echte daglicht kleur hebben. De bundeling van het licht is ook belangrijk, als de lichtbundel breder is wordt de ruimte egaler verlicht. De led panelen op onze site hebben een stralingshoek van 120 graden.

Goede kunstmatige daglichtverlichting komt het meest natuurlijk over, als het van bovenaf komt. Lampen aan het plafond of pendellampen boven het bureau werken erg prettig. Probeer niet alleen het bureau te verlichten, maar neem de hele omgeving mee in het lichtplan.

Lichtopbrengst en kleurtemperatuur.
De juiste lichtopbrengst is ook erg belangrijk. Voor thuiswerken wordt door ARBO en volgens NEN-EN 12464-1:2011 minimaal 500 lux als lichtopbrengst voorgeschreven. Hierbij valt computerwerk onder de hogere oogtaak en daardoor moet de kleurweegave index van het licht > 90 zijn (CRI >90). Voorbeeld: om 500 lux in een ruimte van 9m2 te bereiken, heb je een lamp nodig die 4500 lumen afgeeft.

Meer informatie over de lichtsterkte per beroep vindt u hier: werkplek verlichting

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.