Vandaag ga ik langs bij kunstenaar Bianca Berends in Amsterdam. Haar ateliervloer is bedekt met houten figuren waarop schildersdoek ligt. “Ik ben bezig met een nieuwe serie over spelende, springende kinderen voor mijn expositie in de Vrije Academie van Amsterdam vanaf 7 september,” vertelt Bianca enthousiast. “En de True-Light led panelen ondersteunen mij uitstekend tijdens dit proces.”
 
“Het thema van deze serie is levenslust,” vertelt Bianca verder. “Volwassenen zijn altijd met van alles bezig; het plannen van werkzaamheden, meningen van anderen. Kinderen doen dat niet. Die zijn nog puur en leven in het moment. Door het gebruik van abstracte aspecten, heldere kleuren en springende figuren wil ik dit thema naar voren laten komen.”
 
Carrière als portretschilder
“Vanaf kleins af aan was ik al aan het tekenen en hield ik van creatief bezig zijn. Toen ik ging studeren, wist ik gelijk dat ik naar de kunstacademie in Maastricht wilde. Om me nog meer te verdiepen in de kunstwereld, heb ik hierna kunst- en cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Rotterdam. Mijn carrière begon pas echt toen ik in 2004 een portret dat ik geschilderd had van de opa van mijn man, inzond voor de BP Portrait Award. Een portretwedstrijd van de National Portrait Gallery in Londen. Tot mijn verbazing werd mijn schilderij uitgekozen om in het museum te exposeren, waardoor meer mensen portretten van mij wilden hebben en ik van portretschilderen mijn full time beroep kon maken.”
 
Switch naar kunstschilder
“Na vijf jaar portretschilderen had ik een erg specifieke stijl en techniek ontwikkeld en ik had zelfs een wachtrij van twee jaar. Als je een portret schildert, zijn de klant en het eindresultaat belangrijk. Er moet gelijkenis zijn en de klant stelt vaak kaders. Daarom besloot ik in 2014 te experimenteren met andere stijlen en kunstschilder te worden. Mijn huidige stijl omschrijf ik als een combinatie van figuratief en abstract, kleurrijk, met een pittige en uitgesproken schildersstreek. Ik ben nu veel meer bezig met het proces in plaats van het einddoel, waardoor nieuwe ideeën en creaties ontstaan. Ik heb wel veel geleerd van het portretschilderen. Zo schilder ik bijvoorbeeld vlot een figuur, waardoor ik er niet gehecht aan raak en het figuur ook gemakkelijk weer kan aanpassen.”
 
Daglichtlampen op Curaçao
“Ik heb in verschillende landen gewoond en toen mijn man. Nadat we zo’n tien jaar in Nederland woonden, begon het reizen weer te kriebelen. Ik wilde graag verhuizen naar een gebied met een warm klimaat, met een cultuur die aansloot op onze Nederlandse cultuur. Al snel kwamen we op Curaçao uit, waar we alweer tien jaar lang een aantal maanden overwinteren. Op Curaçao heb ik een atelier, maar daar wil ik het felle zonlicht het liefst buiten houden om de kleuren goed te kunnen zien. Het gevolg daarvan is dat het erg donker wordt binnen. Daarom ben ik opzoek gegaan naar daglichtlampen.”
 
Flexibel werken door True-Light 
“Ik kwam uit bij True-Light en deze daglichtlampen werken voor mij echt geweldig. Het licht voelt heel natuurlijk, is egaal en constant. Daardoor ben ik flexibel en kan ik zowel ‘s ochtends als ‘s avonds schilderen. Ook bevatten de lampen het volledige spectrum, waardoor de verfkleuren juist worden weergegeven. Daarnaast maak ik veel video-opnames en timelapses voor sociale media en door het gebruik van daglichtlampen in mijn ruimte heb ik geen schaduwvorming meer. De lampen bevallen zo goed dat ik mijn atelier in Nederland met daglicht led panelen heb verlicht.”
 
Toekomstplan
“Ik heb veel abstracte ideeën voor volgende kunstprojecten, maar ik weet van tevoren nooit precies wat ik ga maken. De laatste tijd hergebruik ik kunststukken en maak ik er nieuwe schilderijen van. Dat vind ik erg gaaf om te doen en in de toekomst zou ik dat groter willen aanpakken. Maar voor nu werk ik lekker door aan mijn serie die vanaf 7 september tot 28 oktober 2023 te bewonderen is in de Vrije Academie in Amsterdam. En uiteraard is iedereen van harte welkom om te komen kijken!”


Meer informatie over de kunstwerken van Bianca vindt u op haar website: https://www.biancaberends.com/home

De lampen op de foto's:True-Light ledpaneel 120x30cm

Tekst: Elise Spiering