Vandaag ga ik langs bij Almer van der Leden in Den Haag, waar hij al twintig jaar met veel passie zijn sportschool Body Trans runt. Als gediplomeerd personal trainer en blessurebehandelaar zorgt hij dat klanten de beste versie van henzelf worden. Terwijl Almer gezuiverd water inschenkt en mij rondleidt door zijn prachtige gym, vertelt hij over de start van zijn sportschool en over de bijdrage van hoogfrequent daglichtlampen in zijn trainingsruimte. 
 
“Ik heb altijd al iets met sport willen doen en in zekere zin heb ik dat ook altijd gedaan,” zegt Almer. “Op mijn twaalfde haalde mijn vader me van school om in zijn zaak te werken als loodgieter. Daarna heb ik onder andere gewerkt in de kassen, in de beglazing en in de horeca. Mijn leven nam een heel andere wending toen ik op mijn twintigste ruzie kreeg op straat. Ik kwam in een gevecht terecht, waar ik eigenlijk niet zoveel meer van weet, behalve dat er ineens een man naast me stond die tegen me zei: jij gaat mee naar mijn dojo.”
 
Karatewedstrijden vechten
“De man bleek een beroemde Japanse vechter te zijn en had de ruzie vanaf zijn balkon had gezien. Hij leerde me de Japanse vechtkunst karate, waarna ik twintig jaar intern gezeten heb om als karateka de kunst te beoefenen en wedstrijden te vechten. De tijd intern is echt snel gegaan, want voor mijn gevoel duurde het maar vijf jaar. Toen mijn kruisbanden scheurden, moest ik noodgedwongen stoppen met vechten. Fysiotherapeuten konden niets voor me doen, dus besloot ik een opleiding tot blessurebehandelaar te volgen en mijzelf te revalideren.”
 
Mensen met pijnklachten helpen
“Het lukte me om mijn blessure te verhelpen, maar ik besefte dat meer mensen van hulpverleners te horen krijgen dat ze maar met hun pijn moeten leren leven en hierdoor thuiszitten met pijnklachten zoals een hernia, whiplash of tennisarm. Terwijl deze klachten te behandelen zijn door de juiste methoden te gebruiken, afgestemd op het lichaam. Ik wilde deze mensen helpen en besloot een sportschool op te richten, waarbij persoonlijke aandacht en gerichte trainingen centraal staan.”
 
Start sportschool Body Trans
Met een klein aantal gymapparaten ben ik in de oude kantine van een verlaten tennisvereniging begonnen en alles wat ik verdiende, investeerde ik weer in mijn bedrijf. Er kwamen ook mensen met andere wensen naar mijn sportschool. Sommige klanten wilden aan hun zelfvertrouwen werken. Dus besloot ik zelfverdedigingslessen te geven, waarbij mijn ervaring in de vechtsport goed van pas komt. Anderen zochten hulp om af te vallen, conditie op te bouwen of om een afgetraind lichaam te krijgen voor de vakantie. Omdat ik professionele hulp wil bieden aan mijn klanten, heb ik de opleiding tot personal trainer afgerond, waarbij ik de hoogst haalbare gradatie heb behaald.”
 
Fitter door True-Light daglichtlampen
“Ik had al eens door het raam van mijn huidige pand gekeken en gedacht: wat zou het vet zijn als ik van deze ruimte mijn sportschool kan maken. Toen de ruimte leeg kwam te staan, heb ik de makelaar gelijk benaderd en het huurcontract getekend. Ik ben ontzettend tevreden met mijn huidige trainingsruimte, alleen is het in de winter erg donker binnen. Ik merkte dat mijn lichaam moe werd door gebrek aan voldoende daglicht. Ook mijn slaapritme verslechterde en mijn plantjes groeiden niet meer. In mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik bij natuurlicht.nl terecht en heb ik True-Light daglichtlampen aangeschaft. Nu de lampen hangen merk ik dat mijn lichaam minder moe is en voel me goed, ook als ik de hele dag binnen werk. Mijn planten doen het ook weer, dus de daglichtlampen bevallen ontzettend goed.”
 
Toekomstplan
“Momenteel maak ik een surf boarden, mijn nieuwe hobby, ik heb er zelfs een opleiding voor gedaan. Ik wil een eigen brand gaan opzetten, herkenbaar aan patronen van Oost-Indische inkt en zichtbare houtnerven. Ook heb ik een camper gekocht die ik opknap, want daarmee wil ik door Europa reizen. Het lijkt me geweldig om uiteindelijk een stuk grond met water te kopen, waar mijn honden vrij kunnen rondrennen en waar ik helemaal zelfvoorzienend kan leven. Ik neem het leven zoals het komt, want mijn sportschool heeft tijdens de coronaperiode een enorme financiële klap gehad en ik heb nog steeds last van de nasleep. Maar zo lang ik mijn sportschool kan blijven runnen en mensen kan helpen, zal ik dat blijven doen.”


Meer informatie over sportschool Body Trans vindt u op de website: https://bodytrans.nl/nl/

De lampen op de foto's: True-Light 36 watt TL buis

Tekst: Elise Spiering