“Een sieraad is een tastbare herinnering van levens, geliefden, emoties en generaties. Het feit dat ik dit mag ontwerpen, vind ik ontzettend waardevol,”vertelt meester-goudsmid Liesbeth Busman. Vandaag mag ik langskomen in haar karakteristieke atelier aan de Haagse Prinsegracht en Liesbeth vertelt over haar carrière en waarom True-Light daglichtlampen onmisbaar zijn in haar werkplaats.

“Ik wist op mijn zestiende al dat ik edelsmid wilde worden, maar eerst wilde ik de wereld zien. Tijdens mijn reizen heb ik veel over mijn vak geleerd. Ik heb bijvoorbeeld leren solderen door een tattooshopeigenaar in Israël, die mij vroeg of ik tatoeage naalden aan elkaar wilde solderen."

Inspiratie door andere culturen
"Na twee jaar reizen vond ik het tijd om te studeren en heb ik mij aan de vakschool voor edelsmeden in Amsterdam gespecialiseerd tot meester-goudsmid en edelstenenzetter. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen in Namibië, waar ik in contact kwam met antropoloog en fotograaf Janis Miglavis. Hij onderzocht het spiritueel leven van de Himba en de San en was opzoek naar een assistent. Ik heb toen de kans gekregen om de sieraden en sieraadbeleving van de Himba te onderzoeken. Het ontmoeten van andere volken en culturen hebben nog steeds invloed op mijn sieradenstijl. Ik heb een grote fascinatie voor de oude symbolen, rituelen en archeologische vondsten en zoek in mijn ontwerpen naar een hedendaagse manier om hiermee in contact te staan. Mensen komen naar mijn atelier met de meest bijzondere verhalen. Mijn taak is deze verhalen te vertalen in een persoonlijk sieraadontwerp. Ik werk graag met gerecycled oud goud, omdat nieuw gedolven goud ontzettend milieuonvriendelijk is. 

Perfect onderscheid van goudkleuren door daglichtlampen
“De sieraden maak en ontwerp ik in mijn atelier en het is voor mij erg belangrijk om onder goed licht te werken. Ik werk bijvoorbeeld met negen zelfontwikkelde goudformules die heel subtiel een andere goudkleur geven. Een een zilver sieraard kan daarnaast ineens goud lijken onder slechte verlichting. Daarom heb ik geïnvesteerd in volspectrum daglichtlampen. Ik vond het lastig om een lichtplan voor mijn ruimte te maken, maar een lichtadviseur van Natuurlicht heeft mij ontzettend goed geholpen. Door de daglichtlampen zie ik het onderscheid perfect en heb ik geen schaduw meer, waardoor ik mijn werk goed kan uitvoeren. Bovendien voel ik me veel fijner als ik werk onder daglichtlampen van True-light. Tijdens de verbouwing van mijn atelier en winkel werkte ik een tijd op zolder, waar deze lampen niet hangen. Ik voelde me gelijk vermoeider en zat minder fijn in mijn vel. Ik ben dus heel erg blij met mijn verlichting!”

Toekomstplan
“Samen met mijn man heb ik een oude amandelboerderij gekocht in Spanje met een prachtige vallei erbij. Hier vind ik de natuurlijke materialen en vormen die ik gebruik voor mijn ontwerpen en ik doe er veel inspiratie op. Mijn ideale toekomstbeeld is om een goede balans te vinden tussen het Spaanse plattelandsleven en het stadse leven in Den Haag. En uiteraard wil ik nog heel lang sieraden blijven ontwerpen in mijn goed verlichte atelier.”

edelsmid7 .JPG

Bekijk de sieradencollecties van Liesbeth Busman op: https://www.liesbethbusman.com

De lampen en armaturen op de foto's:
Basisarmatuur voor 1 lamp

True-Light 80 watt buizen

Tekst: Elise Spiering