Diersoorten en het ecosysteem in oceanen beschermen tegen illegale exploitatie en milieuvernietiging. Dat is de missie van Sea Shepherd. Geert Vons, directeur Sea Shepherd Nederland en Global, opende in 2018 zijn tattooshop geopend tegenover het Amsterdamse Museumplein. Vandaag mag ik op bezoek komen en Geert vertelt hoe hij is begonnen met tatoeëren en waarom True-Light led panelen een aanwinst zijn voor zijn studio.

“Samen met gastartiesten, tatoeëer ik in mijn shop oceaan-gerelateerde ontwerpen om geld in te zamen voor campagnes," zegt Geert. "Ik maakte van kleins af aan al kunst. Toen ik ging studeren leek het mij een goed idee om naar de kunstacademie te gaan, maar kunstenaars zien en maken dingen op hun eigen manier. De academie was geen goede match, dus ik ben sinologie gaan studeren in Leiden. Tijdens deze opleiding heb ik mij verdiept in alternatieve geneeskunde, oosterse culturen en in de traditionele tatoeagekunsten."


Vrijwilliger voor Sea Shepherd
De eerste keer dat ik over Sea Shepherd hoorde, was toen ik een Duits artikel over de organisatie las in een bar. Het verhaal sprak mij ontzettend aan, dus toen ik thuiskwam heb ik gelijk een brief naar de organisatie geschreven en aangegeven dat ik wilde helpen door mijn kunstwerken te schenken. Op die manier ben ik begonnen als vrijwilliger voor Sea Shepherd. Na het afronden van mijn studie ben ik voltijd voor de organisatie gaan werken en daarnaast gaan tatoeëren. Ik ging naar een tattooshop om een tatoeage te laten zetten en raakte aan de praat met de tattooartiest. Ik vond het leuk om te tekenen en hij heeft mij het vak geleerd. In 2009 ben ik in vaste dienst gekomen als directeur van Sea Shepherd en werd genoodzaakt om te stoppen met tatoeëren.”

Verschil maken door te handelen vanuit gevoel
"In 2018 zag ik een kans om deze tattooshop te verbinden aan de organisatie. Kunst is mij altijd blijven aanspreken en ik miste het tatoeëren, daarom kwam ik op het idee om geld in te zamelen voor campagnes en mensen te informeren over de problemen in de oceanen door middel van kunst. Je kunt over de milieuproblemen praten, maar ik ben ervan overtuigt dat je het verschil kunt maken door te handelen vanuit gevoel. Dit jaar is het bijvoorbeeld precies tweehonderd jaar geleden dat een potvis het gevecht van walvisjagers won. Om deze overwinning te vieren, heeft Sea Shepherd samen met Londen Tattoo Convention, tattoo artiesten opgeroepen een oceaan-gerelateerde tattoo te ontwerpen. De designs hebben we samengebonden in het boek '‘Victory of the Wale’ en met de opbrengst kunnen we blijven vechten voor de oceanen."

Daglicht panelen zijn een aanwinst
“Toen ik deze shop kocht, hing er geen goede verlichting. Ik bleef maar kloten met een lampje op wieltjes, omdat ik in mijn eigen schaduw aan het werken was en onvoldoende natuurlijk licht had. Via Tattooland kwam ik erachter dat daglichtlampen bestonden. Er is een lichtadviseur van Natuurlicht langsgekomen en zij heeft mij goed geadviseerd. Mijn daglicht panelen zijn echt een aanwinst, want ik werk nu niet meer in mijn eigen schaduw, ik heb geen gericht licht meer nodig en ik zie de juiste inktkleuren goed. Ook de gastartiesten zeggen dat ze het prettig vinden om onder de daglichtlampen in deze tattoo studio te werken en dat ze de panelen op dakramen vinden lijken."

Toekomstplan
“Het creëren, verbanden leggen en buiten de kaders denken vind ik leuk aan mijn werk. Ik ben vastberaden om onze doelen te behalen en te vechten voor datgene waar ik voor sta. Mens en natuur groeit steeds meer uit elkaar, terwijl wij als mens juist deel uitmaken van de aarde en zijn ecosysteem. We zouden hier juist voor moeten zorgen. Ik ben ervan overtuigt dat ik terugkrijg wat ik uitstraal. Zolang ik een verschil kan maken door mensen op een unieke en positieve manier aan te spreken en bewust te maken van milieuvernietiging, zal ik dat blijven doen.”


Meer weten over Sea Shepherd, weten wat voor verschil u kunt maken of wilt u Sea Shepherd steunen door een tatoeage van Geert? Kijk op de website: https://www.seashepherd.nl/nl/

De led panelen op de foto's:
True-light ledpaneel-60x60-cm


Tekst: Elise Spiering