Vandaag ga ik op bezoek bij melkveehouderij Klaver Koe in het Noord Hollandse dorp Winkel. De koemelk voor de enige echte Klaver kaas wordt hier geproduceerd en eigenaar Tim Klaver vertelt vol trots over zijn familiebedrijf, zijn koeien en de prachtige stallen verlicht met hoogfrequent daglichtlampen.

“Het geheim van een goede en smeuïge kaas, begint bij goede kwaliteit melk,” vertelt Tim. “Mijn opa was niet tevreden met de melkprijzen die de fabriek hanteerde en is zo op het idee gekomen om zelf kaas te maken. Mijn vader heeft dit idee voortgezet en in inmiddels is Klaver Kaas uitgegroeid tot een waar begrip. We hebben een eigen koeien- en geitenboerderij waar we jaarlijks zes miljoen liter melk produceren. In onze fabriek verwerken we de melk vervolgens tot kaas. Doordat we het hele proces beheersen, weten we dus precies wat er met onze producten gebeurt.”

Zuivere melkproductie
We lopen de prachtige en ruime koeienstallen binnen en alle dames staan vredig van het kuilvoer te eten. Wanneer we langs lopen, kijken ze ons nieuwsgierig na. “Mijn koeien krijgen lijnzaad door de voeding. Dat zorgt voor gezonde en onverzadigde vetten in de melk. Je krijgt hierdoor dus een zuivere melkproductie van hoge kwaliteit. Dat is voor ons erg belangrijk, want zuivere melk zorgt voor de kenmerkende, zuivere smaak van Klaver kaas. Ook zorgt de juiste zuurtegraad in de melk ervoor dat onze kaas smeuïger wordt.”

Welzijn van koeien belangrijk
“Het welzijn van mijn dieren vind ik erg belangrijk en daarom heb ik in 2016 twee nieuwe en ruimte koeienstallen neergezet. In totaal staan er nu drie grote stallen op dit terrein. Één stal om te melken, één om te rusten en één voor de jonge beesten. Ik heb bewust gekozen om daglichtlampen van True-light in de stallen te hangen. Deze lampen creëren veel rust voor mijn koeien en ik vind het erg belangrijk dat mijn koeien het hele jaar door in het daglicht kunnen staan. Ook maken koeien door de daglichtlampen meer vitamine D aan en zo komt er dus ook een hoger percentage vitamine D in de melk terecht. Dit maakt de melk gezonder.”

Toekomstplan
“Het allermooiste aan mijn vak vind ik dat ik de hele dag met mijn dieren bezig kan zijn in de buitenlucht. Ik ben gek op mijn koeien en wil het beste voor ze. Het heeft negen jaar geduurd voordat ik deze stallen mocht bouwen, maar nu ze eindelijk staan ben ik er enorm blij mee. Op dit moment heb ik dus geen grootse toekomstplannen. De toekomst voor boeren is natuurlijk ook erg onzeker door de lage melkprijzen. Toch boer ik in ieder geval lekker door. Ik ben erg tevreden met wat we tot nu toe opgebouwd hebben en mijn koeien staan er in ieder geval goed bij in prachtig verlichte stallen.”


Meer weten over melkveebedrijf Klaver Koe? Bekijk hier de website: https://www.klaverkaas.nl

De lampen op de foto: True-light 49 watt
De armaturen op de foto: T5 armaturen

Tekst: Elise Spiering