“Hiermee is het allemaal begonnen,” vertelt Marco Krauwinkel. Hij wijst naar een prachtig realistisch portret van zijn vader en diens man. “In 2019 stuurde ik een foto van dit schilderij naar de BP Portrait Award, een portretwedstrijd van de National Portrait Gallery in Londen en daardoor zitten we nu in mijn Fine Art Academy in Molenaarsgraaf.”

De BP Award is één van de meest prestigieuze wedstrijden in de hedendaagse kunst. Van de zesduizend inzendingen in 2019, werd het portret van Marco geselecteerd en was het schilderij in de National Gallery in Londen en andere musea in Schotland en Ierland te bewonderen. “Het moment dat ik mijn eigen schilderij in de musea zag hangen was zo bijzonder,” vertelt hij. “Er kwamen allerlei mensen kijken naar mijn kunst en mijn verhaal. Dat gevoel is niet te beschrijven.” Na de BP Award veranderde er veel voor Marco: “Doordat mijn portret in de musea hing, kreeg ik veel opdrachten binnen. Ik kon van schilderen mijn voltijdbaan maken en besloot mijn werk als docent autotechniek op te zeggen.”

Docent autotechniek
“Vanaf kleins af aan was ik bezig met tekenen. Ik wilde graag naar de kunstacademie of naar het conservatorium, maar besloot voor een beroep met zekerheid te kiezen. Ik houd ervan om met mijn handen te werken en te creëren en ging daarom autotechniek studeren. Ook vind ik het fijn om mijn kennis te delen met anderen en onder de mensen te zijn, dus een switch naar het docentschap was een heel logische vervolgstap voor mij.”

Switch naar kunstschilder
“Zeven jaar geleden, op mijn verjaardag, ging ik naar het Rijksmuseum samen met mijn vrouw. Ik had eigenlijk geen zin om heen te gaan. Maar toen ik er eenmaal was, werd ik geraakt door de schilderijen van de oude meesters. Vooral van de portretten van de zeventiende-eeuw kunstschilders was ik erg onder de indruk. Ik had nooit eerder met olieverf gewerkt. Maar toen ik thuiskwam, dacht ik: dit ga ik ook doen. Ik heb gelijk schildersspullen en studieboeken aangeschaft en ben gewoon begonnen. Door de coronapandemie werd het lastiger om opdrachten uit te voeren. Ik kreeg veel internationale aanvragen en door de sluiting van grenzen werd dit proces moeilijk. Daarnaast zat ik uren te schilderen, helemaal alleen, en dat vond ik zo saai. Ik blijf een sociaal persoon en vind het fijn om mensen om mij heen te hebben. Daarom heb ik de Fine Art Academy opgericht.”

Gezamenlijke passie op Fine Art Academy
"Het doel van de Fine Art Academy is om verschillende masterclasses, lessen en workshops over het portretschilderen aan te bieden, zodat ik samen met andere kunstenaars zijn passie kan delen. Er geven ook andere kunstschilders cursussen op de Fine Art Academy. Dan neem ik de rol van gastheer op mij. Op andere momenten schilder ik samen met andere kunstenaars in mijn atelier of geef ik zelf les aan cursisten. Het leukste aan mijn vak is dat ik mensen blij kan maken met de kunst die ik gemaakt heb. Ik maak iets kostbaars voor mensen en dat is echt een grote eer.”

Juiste daglichtlampen zijn nodig
“Van deze boerderij in Molenaarsgraaf heb ik zelf een atelier gemaakt. Ik heb de muur geverfd. Ik heb warmtelampen en een beamer opgehangen en ik heb geïnvesteerd in hoogfrequent daglichtlampen. Ik heb naast mijn docentschap ook natuurkunde gestudeerd, dus ik weet dat het juiste daglicht nodig is om de juiste kleurechtheid (de CRI) te bepalen. Door te werken onder een lamp zonder hoge CRI, kun je de echte kleuren niet goed zien en kan het schilderij in een ander licht, bijvoorbeeld onder een halogeenlamp, er compleet anders uitzien dan in het daglicht. Dat is niet de bedoeling en daarom ben ik specifiek opzoek gegaan naar lampen met een hoge CRI. Zo kwam ik terecht bij Natuurlicht.nl. Ik ben ontzettend blij met mijn daglichtpanelen. Het hebben hangen van goede daglichtlampen, is het halve werk voor een kunstenaar. En de led panelen lijken op dakramen, waardoor het helemaal niet opvalt dat er lampen in mijn atelier hangen. Ik ga daarom ook niet meer opzoek naar een alternatief, want deze hoogfrequent daglichtlampen werken perfect.”

Toekomstplan
Als laatst vraag ik Marco wat zijn verdere plannen zijn als kunstschilder, waarop hij antwoordt: “Ik kan momenteel echt mijn ei kwijt in de Fine Art Academy, maar zou het heel leuk vinden om de academie in de toekomst uit te breiden. Een geregistreerde academie, waar ik zelf lessen kan geven. Dat is mijn toekomstdroom.”

fineart2.jpg


Meer informatie over de Fine Art Academy vindt u op: https://www.marcokrauwinkel.com

De led panelen op de foto's:
True-Light led panelen 60x60 cm

Tekst: Elise Spiering