Vandaag mag ik op bezoek komen bij gepassioneerd eekhoorn hobbyiste Marysia Zolik. Met veel liefde verzorgt ze haar eekhoorns en via haar webshop verkoopt ze allerlei eekhoornproducten. Maar hoe deze passie ontstaan? En wat doen daglichtlampen voor haar eekhoorns? Enthousiast vertelt ze:
 
“Ik ben geboren in Polen en liep elke dag naar school door een groot bos waar allemaal eekhoorns leefden. Zodra ik ze zag, werd ik zo blij dat ik de tijd helemaal vergat. Daarom ben ik zelf eekhoorns gaan houden en verzorgen toen ik in Nederland kwam wonen. Maar al snel kwam ik erachter dat informatie over eekhoorns schaars is en eekhoornproducten in Nederland lastig verkrijgbaar zijn. Daarom besloot ik vier jaar geleden een webshop voor eekhoorns op te richten en informatie over de dieren te delen.”
 
Weinig kennis over eekhoorns
“Ik vind het belangrijk dat kennis over wilde eekhoorns opgedaan en gedeeld wordt. Want zodra je meer weet over het dier, kun je hem ook beter helpen. Bijvoorbeeld door het juiste voer te geven in de winter. De kennis die ik heb over wilde eekhoorns pas ik weer toe in mijn eigen volières. Andersom weet ik door het verzorgen van mijn eekhoorns wat ik kan doen om wilde eekhoorns een beter leven te geven.”
 
“Zo heb ik stoffen huisjes ontworpen waar eekhoorns in kunnen slapen en heb ik samen met een wetenschapper en een dierenarts speciaal eekhoornvoer ontwikkeld. Onder andere deze producten verkoop ik in mijn webshop. Ik merk dat er veel vraag naar eekhoornproducten is, want mijn winkel is in korte tijd ontzettend gegroeid. Toen ik begon lag mijn voorraad door mijn hele huis. Tot mijn man tegen me zei: ‘schat, ik ben blij dat je zo gepassioneerd bent, maar dit kan zo niet langer.’ Daarom huur ik nu maar een loods om mijn producten op te slaan.”
 
Welzijn van eekhoorns bevorderen
“Ik vind het belangrijk dat mijn eekhoorns voldoende daglicht krijgen, net zoals in het wild. Een vriendin gebruikt daglichtlampen van True-Light voor de volières van haar papegaaien. Hier is ze erg tevreden over en daarom ben ik ook naar daglichtlampen opzoek gegaan. Een lichtadviseur van Natuurlicht heeft mij deskundig en prettig advies gegeven. Ik wist namelijk niets over hoogfrequente daglichtlampen, maar zij heeft me alles uitgelegd.”
 
“Ik merk dat mijn eekhoorns veel rustiger zijn onder daglichtlampen van True-Light. Ik doe de lampen ’s ochtends aan en laat ze aan het eind van de middag geleidelijk uitgaan om schemer na te bootsen. Het is heel belangrijk om de natuurlijke cyclus van eekhoorns te imiteren, omdat ze dan beter in hun wintervacht komen en weten wanneer ze zich moeten klaarmaken voor het paarseizoen.” 
 
Toekomstplan
“Mijn webshop zorgt ervoor dat ik mijn hobby kan onderhouden, organisaties kan sponsoren die eekhoorns helpen en onderzoeken kan bekostigen om meer te weten te komen over de dieren. Het is een grote droom om deze wereld achter te laten met meer kennis over eekhoorns, want we weten nog zo weinig. En om die droom waar te maken, wil ik groeien met mijn webshop. Op die manier kan ik echt iets terug doen voor de dieren die mij zo blij maken.”


 
Meer informatie over eekhoorns en de webshop kunt u vinden op: https://www.eekhoorns.nl

Lampen op de foto’s: https://www.natuurlicht.nl/26-mm-tl-buizen/true-light-36-watt-t8-tl-buis.html 
 
Tekst: Elise Spiering