“Kom verder in mijn atelier! Het loopt hier een beetje schuin, want we lopen nu op het voormalige podium van de oude Amsterdamse toneelschool,” vertelt publicist en beelden kunstenaar Paul Dijkman. Vandaag mag ik op bezoek komen en Paul vertelt over zijn carrière en hoe hij door True-Light daglichtlampen niet meer afhankelijk is van het buitenlicht.

“Mijn schilderijen laten de mystieke kant van het leven zien,” zegt hij. “Ik schilder graag de natuur en complexe beelden. Als er licht op aarde komt, begint er van alles te broeien en te leven. Denk bijvoorbeeld aan warrige struiken en bossen. Veel mensen houden juist van helder beeld, waarin alles netjes is. Dat geeft een gevoel van controle, maar op den duur gaat het vervelen. Juist het dwalen en zoeken is zo leuk.”

Protest
“Op mijn zestiende maakte ik mijn eerste schilderij. Hij hangt nog steeds boven mijn bed." Toch had Paul destijds een heel ander beroep voor ogen. “Ik heb de studie architectuur in Delft afgerond en een aantal gebouwen ontworpen, maar ik heb echt een hekel aan de rationele architectuur in Nederland en alle regels die hieraan verbonden zijn. In 1992 heb ik mijn eerste boek geschreven als protest tegen de rationele architectuur. Dit werd zo goed ontvangen en het schrijven beviel mij zo goed, dat ik momenteel werk aan een nieuwe roman."

Niet meer afhankelijk door True-light
“Elke ochtend schrijf ik, want dan is mijn hoofd nog fris en kan ik geconcentreerd werken. En ’s middags fiets ik naar mijn atelier om te schilderen. Mijn atelier is alleen erg donker en vooral in de winter is het lastig om te schilderen, doordat ik de kleuren niet goed kan zien. Daarom ben ik opzoek gegaan naar volspectrum daglichtlampen. Toen ik daglichtlampen op Natuurlicht kocht, was ik bang dat het licht misschien te fel zou zijn net zoals dat koude, felle licht in ziekenhuizen. Maar dat is absoluut niet het geval. Het is juist enorm prettig licht om onder te werken. Als ik mijn atelier binnenkom en de daglichtlampen aanzet, is het net alsof ik een zomerdag aanzet. Wat ook heel fijn is, is dat ik op ieder gewenst moment kan schilderen en niet afhankelijk ben van het licht en het weer buiten. Ik snap nu echt niet meer hoe ik ooit heb kunnen schilderen onder andere lampen.”

Toekomstplan
“Ik heb ook geëxperimenteerd met de daglichtlampen. Ik heb geschilderd met hele lichte kleuren die allemaal heel subtiel van elkaar verschilden. Ik wilde kijken in hoeverre het kleurverschil op te merken was onder de daglichtlampen en ik kon alles echt perfect zien.” Paul wijst naar het schilderij en vertelt verder over de ruimte: “Mijn atelier is een culturele plek waar ik ook culturele avonden en lezingen organiseer. In de toekomst hoop ik dit te kunnen voortzetten. Ook wil ik nog een reeks e-boeken uitbrengen in het Engels en wil ik nog veel schilderen over de natuur en het mysterie van het leven, in mijn goed verlichte atelier.”

Paul-Dijkman2-png.jpeg Paul-Dijkman1-png.jpeg

Meer kunstwerken van Paul Dijkman zien? Of meer weten over zijn publicaties? Kijk dan eens op zijn websites:http://www.atelierdijkman.nl/ en http://www.dijkmanarchitectuur.com

De lampen en armaturen op de foto:
Basisarmatuur 2x58 watt

True-Light 58 watt buizen

Tekst: Elise Spiering