artsruimte-kleinJPG.JPG

Netstroom werkt met wisselstroom, dit zorgt ervoor dat lampen snel aan en uit gaan en dit zien we als flikkerend licht. Bij fosfor lampen wordt dit opgelost door het TL-armatuur dat de lamp aanstuurt hoogfrequent te maken. Hiervoor wordt een elektronische aansturing gebruikt (EVSA). Dit zet de netstroom van 50 hertz over naar minimaal 10.000 hertz. Het licht wordt hierdoor zeer constant en dit heeft een rustgevende werking op mens en dier.

Led werkt met gelijkstroom en gebruikt een driver als tussenstap tussen uw netstroom aansluiting en de led lamp. Bij led hebben we het over “flikkeren”.  De flikkering van led verlichting wordt bepaald door een paar zaken: de netstroom van 50 Hertz, de piekintensiteit van een led en de software aansturing van de led. Als de led boven de 100 hertz is, spreekt men al van flikkervrij licht omdat het menselijk oog dit meestal als stil licht ervaart. Als u led via de fotomodus van uw mobiele telefoon bekijkt en hij knippert, dan is de led niet flikkervrij. Knippert hij niet dan is hij flikkervrij. 

Het verschil tussen hoogfrequente tl-armaturen en flikkervrije led is dat led 'flikkervrij' genoemd  wordt als het boven de 100 hertz is. Een hoogfrequent armatuur wordt dit genoemd als dit boven de 10.000 hertz is. Dieren, met name vogels, zien led niet als stil licht en daarom zijn hoogfrequent armaturen met fosforlampen voor dieren nog steeds het beste advies. Led is nog steeds in ontwikkeling en zal de komende jaren zeker meer naar het hoogfrequent gaan.  

Led buizen in een bestaand armatuur.
Led buizen die als energiezuinig alternatief in een ouderwets tl-armatuur geplaatst worden blijven laagfrequent, knipperend licht geven omdat ze rechtstreeks op het 50 hertz netwerk aangesloten worden. Voor vogels is dit echt niet aan te raden en ook mensen hebben last van de knipperingen van dit laagfrequente led licht.

Hoogfrequente verlichting is belangrijk, omdat de ogen constant bezig zijn de knipperingen op te vangen en hierdoor ontstaan klachten.
 Bij mensen uit dit zich door bijvoorbeeld branderige ogen en hoofdpijn, bij dieren door abnormaal, ziekelijk gedrag. Vogels zien letterlijk de knipperingen van de ouderwetse TL-verlichting en led verlichting.

De voordelen van een goed hoogfrequent armatuur:
- 25 % energiebesparing
- 30 % langere economische levensduur voor de lamp
- rustiger licht om te zien, ontlast de ogen
- geen meetbare electromagnetische velden
- door langere levensduur van de lampen minder vervangingskosten

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.