Vandaag mag ik langskomen bij illustrator Alice van Goor in haar atelier in Doetinchem. Vier jaar geleden besloot ze van haar hobby haar werk te maken en onderhand zijn haar illustraties te bewonderen in tijdschrift Landleven en het Mauritshuis. Alice vertelt over haar loopbaan en waarom hoogfrequent daglichtlampen voor haar een ideale uitkomst bieden.
 
“Als kind tekende ik al veel,” zegt Alice terwijl ze twee kopjes thee neerzet op de grote tekentafel in haar atelier. “Ik ben opgegroeid in een bosrijke omgeving en kon uren vogels, eekhoorns en andere dieren tekenen. Ik was altijd creatief bezig, dus op mijn zeventiende heb ik me aangemeld voor de kunstacademie. Ik werd afgewezen en mijn droom viel in duigen. Omdat ik zoveel van dieren houd, ben ik dierenartsassistente geworden. Ik ontmoette mijn man en samen hebben we een DJ Café in Amsterdam gerund. Een club waar we jonge talenten een podium boden. Ik heb echt van alles gedaan en tekenen liet ik destijds een beetje links liggen. Tot vier jaar geleden.”
 
Kantoor van Goor
“We verhuisden van Amsterdam naar Doetinchem en omdat ik hier geen netwerk had, besloot ik als vrijwilliger aan de slag te gaan bij het Amphion Cultuurcentrum. Samen met andere kunstenaars richtten we een kunstproject op waarbij ouderen creatieve opdrachten per post ontvangen. Op een gegeven moment hoorde ik dat één van de redacteuren van tijdschrift Landleven in de buurt woonde. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en te zeggen dat ik freelance illustrator was. Na enige tijd kwam ik in contact en vroeg ze of ik voor Landleven wilde illustreren. Zo doende ben ik weer gaan illustreren en heb ik mijn bedrijf Kantoor van Goor uitgebreid.” 
 
Tekenen met kinderen
“Ik mocht een kinderboek illustreren en mijn inzending van ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer werd uitgekozen om te pronken in het Mauritshuis. Het echte schilderij wordt uitgeleend en om de lege plek op te vullen riep het Mauritshuis op een eigen versie in te sturen. Daarnaast ben ik gaan werken voor Stichting Tekenen voor Kinderen, waarvoor ik twee keer per week op bezoek ga bij kinderen in het ziekenhuis en voor ze teken. En ik heb een kinderatelier opgericht. Wekelijks komen kinderen in mijn atelier, gaan aan de tekentafel zitten en samen tekenen we de hele middag en bespreken we van alles. Het is voor mij echt een hobby op zichzelf om ieder kind te zien.”
 
Voordeel van daglichtlampen in de werkruimte
“Mijn ogen worden iets slechter en ik ben gevoelig voor het knipperen van ‘gewone’ armaturen. Daarnaast werkte ik steeds in mijn eigen schaduw. Daarom ben ik gaan Googelen naar goede verlichting en kwam ik op www.natuurlicht.nl terecht. Ik herkende me gelijk in de verhalen van klanten en de problemen die andere creatievelingen schetsten. Voor hen bleken True-Light led panelen een ideale uitkomst te bieden. Ik heb de flikkervrije panelen aangeschaft en merkte ook gelijk verschil. Kleuren worden door de daglichtlampen juist weergegeven, ik heb geen schaduwvorming meer en het is erg prettig en rustig licht om onder te werken. Omdat mijn atelier nu zo helder en licht is, zit ik hier graag. Het is gewoon belangrijk om goede verlichting te hebben in je werkruimte.”
 
Toekomstplan
“Dieren zijn altijd een terugkerend thema in mijn leven geweest. Ik word blij van dieren en die vreugde wil ik ook overbrengen in mijn illustraties. Ik zou mijn tekeningen omschrijven als onschuldig, guitig en schattig brutaal. Typerend voor mijn illustraties is dat de karakters communiceren. Er is altijd een connectie te zien, waardoor een verhaal verteld wordt, zonder woorden te gebruiken. In de toekomst wil ik dan ook een kinderboek uitbrengen met enkel illustraties. En ik wil nog een eigen kaartenlijn oprichten. Maar ik ben al erg tevreden met wat ik heb bereikt. Zeventienjarige ik had nooit bedacht, dat ik van mijn illustraties mijn werk zou kunnen maken.”


Werk van illustrator Alice van Goor kunt u bewonderen op: www.kantoorvangoor.nl
 
Lampen op de foto’s: True-Light Led Paneel 60x60cm

Tekst: Elise Spiering