In het Utrechtse dorp Ameide is verpleeg- en verzorgingshuis Open Vensters gevestigd. Ik ga vandaag op bezoek bij Gerdine Kok, individuele gezondheidsverzorger op de afdeling Kleinschalig Wonen voor mensen met een vorm van dementie en ze vertelt me waarom True-Light daglichtlampen een ideale uitkomst bieden voor de bewoners.

“Goedemorgen dames!” Terwijl we samen naar de eetzaal van het verzorgingshuis lopen, groet Gerdine de bewoonsters hartelijk. “Van kleins af aan wist ik al dat ik in de zorg wilde werken,” vertelt ze. “Mijn oudere zus werkte in de zorg en ik luisterde altijd vol bewondering naar haar verhalen. Op mijn kleinschalige zorgafdeling van Open Vensters begeleid en verzorg ik dementerenden, samen met een team van zorgprofessionals. Door dementie gaat iemand lichamelijk en geestelijk achteruit, waardoor dagelijkse behoeften en handelingen moeilijk worden. Er kan bijvoorbeeld onrust ontstaan, doordat iemand naar huis wil, maar niet weet waar zijn of haar jas is. Onze cliënten zijn daarom afhankelijk van professionele zorg en begeleiding.”

Echt iets kunnen betekenen
“Wat ik waardevol vind aan mijn werk is dat ik echt iets voor iemand kan betekenen. Een bewoonster denkt bijvoorbeeld dat ik haar nichtje ben en ik ga hierin mee. Dit familiegevoel geeft haar een gevoel van vertrouwen, veiligheid en rust en dat is mijn doel. Wanneer we kletsen gaat ons gesprek eigenlijk nergens over, maar toch voel je dat onze band heel sterk is. Ik probeer te zorgen voor rust, veiligheid, vertrouwen en ik krijgt er heel veel liefde van de bewoners voor terug.”

Verbeteren welzijn van alle bewoners
“Vroeger vond ik vooral lichamelijke zorg en verpleging interessant. Nu ik langer in de zorg werk, ben ik erachter gekomen dat het welzijn van iemand misschien nog wel belangrijker is. Door de veranderende maatschappij, zie ik ook een verandering in de zorg. Er is veel meer aandacht voor het welzijn van cliënten en dat is een hele positieve ontwikkeling. Zo werd vroeger vaak een pilletje gegeven tegen de onrust, maar tegenwoordig kijken we eerst naar wat iemand echt nodig heeft en hoe de omgeving van invloed kan zijn op het welbevinden van de bewoner. De woonkamers van Open Vensters liggen op het noorden en daardoor is er weinig zonlicht. Het team merkte op dat de bewoners overdag niet actief werden en ’s nachts vaak wakker waren. Toen een bewoonster somber werd en depressieve gevoelens kreeg, zijn we op zoek gegaan naar een oplossing om de stemming en het welzijn van alle bewoners te verbeteren.”

Positieve verandering door daglichtlampen
“We hebben de woonkamer volgehangen met dagritme ledlampen van Natuurlicht en we merkten gelijk een opvallend verschil; voorheen bleef een bewoonster die rond een uur of vier ’s morgens wakker werd, onrustig rondlopen. Ze besefte dat het vroeg was, maar had niet de rust om weer te gaan liggen. Door de daglichtlampen wordt het ‘daggevoel’ versterkt, waardoor ze nu langer slaapt en minder vroeg wakker is. Daarnaast gaat ze nu rustig gaat zitten, wanneer ze (vaak als eerste) de woonkamer binnenloopt. Ze weet dat het dag is of dat ze dag begint. Naarmate de avond vordert, dimmen we de lampen. Op die manier bootsen we een 'echte' dag na en creëren we ritme. Mijn collega’s en ik zijn ook erg blij met de daglichtlampen. We merken dat wij veel actiever zijn en fijner in ons vel zitten nu we onder goede verlichting werken en ik heb na het werk geen last meer van brandende ogen. Wanneer ik in de ochtend de lampen aanzet, is het gelijk licht en dat is een goede start van een gezellige dag!”

Toekomstplan
Wanneer Gerdine mij de prachtig verlichte woonkamer heeft laten zien, vraag ik haar naar haar toekomstplan, waarop ze antwoordt: “De zorg zal blijven veranderen en verbeteren, maar de persoonlijke zorg zal altijd blijven bestaan. Zolang ik iets kan betekenen voor de bewoners, blijf ik werken in de zorg. Want dat vind ik het allerleukste om te doen.”


Meer informatie over Present vindt u op de website: https://presentvooru.nl

De lampen op de foto's: Biodynamische dagritme led baron 38 watt
en True-Light led paneel 60x60cm

Tekst: Elise Spiering