Vandaag ga ik op bezoek bij basisschool de Buitenhoeve in Eesveen. Het prachtige gebouw staat midden in het weiland, omringt door moestuintjes en allerlei dieren. Docente Jeannette komt gelijk naar me toe en vertelt enthousiast over haar basisschool en waarom ze de klaslokalen met biodynamische ledlampen van Natuurlicht heeft verlicht.

“Ons onderwijs onderscheidt zich van regulier onderwijs, omdat wij ons eigen concept ontwikkelen," zegt Jeanette. "Eén van de waardevolle inspiratiebronnen is Reggio Emilia. Dit is een pedagogische benadering van kinderen, ontwikkeld in de gelijknamige Italiaanse stad. Wij vinden dat onze leerlingen moeten kunnen genieten en ontwikkelen, door activiteiten die voortkomen uit hun eigen ideeën. Daarvoor is een uitdagende omgeving, vrijheid en natuur nodig. Vandaar dat onze schoolomgeving er anders uitziet dan andere basisscholen.”

Kennis toepassen in praktijk
"Ik heb de pabo afgerond en heb daarvoor als begeleider gewerkt in de zorg, tot deze baan op mijn pad kwam. Als leerkracht op de Buitenhoeve helpen wij leerlingen met het ontwikkelen van een eigen identiteit, zelfstandigheid en creativiteit. Eén van onze leerlingen was bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in Frankrijk en met de hele school zijn we dieper op dit onderwerp ingegaan door onder andere de Franse taal te spreken, het over de geschiedenis te hebben en Frans eten te maken. We passen de kennis direct toe in de praktijk en hierdoor blijft de stof veel beter hangen. Voor heel even was de Buitenhoeve school een klein dorpje in Frankrijk.”

Ideale lichtoplossing
"De ruimte is ook van groot belang voor een optimale leeromgeving. Wij vinden dat binnen- en buitenleven met elkaar in verbinding moet staan. Daarom willen we dat onze klaslokalen licht en helder zijn. Op de bovenste verdieping van ons gebouw, in de nok, hebben we ook klaslokalen. Deze zijn alleen erg donker. Dit beïnvloedt natuurlijk de omgeving voor de leerlingen en daarom zijn we opzoek gegaan naar een goede lichtoplossing."

Buitengevoel naar binnen halen
"Een lichtadviseur van Natuurlicht.nl heeft voor ons een lichtplan gemaakt en naar aanleiding daarvan hebben we dagritme ledlampen aangeschaft. Voor ons is dit echt een ideale uitkomst. De lampen geven 95 procent van het echte daglicht weer en dat is voor ons van belang om dat buitengevoel naar binnen te halen. Ik ben nu ontzettend tevreden met mijn klaslokaal en de andere verlichte lokalen. Wat ik vooral fijn vind aan de biodynamische ledlampen, is dat ik de lampen kan dimmen tot elke gewenste kleurtemperatuur. Als ik ‘s ochtends begin met mijn les, doe ik eerst de kaarsjes aan op de seizoentafel en dim het licht. Tegen de tijd dat we gaan lezen zet ik de lampen feller en wordt het lokaal gevuld met daglicht. Het voelt echt als een luxe om het licht te kunnen aanpassen aan de activiteiten."

Toekomstplan
“Met 63 leerlingen zijn we een kleine basisschool, maar hierdoor kunnen we elke leerling persoonlijk begeleiden. Ieder kind is uniek en heeft een eigen ontwikkeling, in zijn eigen tempo. Wat ik prachtig vind aan deze school is de plek en natuurlijk de leerlingen! De kinderen bezorgen mij altijd een leuke dag. Als school hebben we nog veel toekomstwensen, maar we vervullen dit stapje voor stapje. Voor nu geef ik in ieder geval met veel plezier les, in mijn goed verlichte klaslokaal.”

Basisschoolbuitenhoeve2.png Basisschoolbuitenhoeve3.png

Meer over De Buitenhoeve weten? Kijk dan op de website: https://www.buitenhoeve.nl

De lampen die De Buitenhoeve heeft: Biodynamische dagritme led Baron

Tekst: Elise Spiering