Midden in het landelijk gelegen Diever ligt Jan Thijs Seinenhof. Een gecombineerd verpleeghuis voor mensen met lichamelijke beperkingen en mensen met een vorm van dementie of een andere geheugenstoornis. Ik spreek vandaag met Yoletta Mulder, individuele gezondheidsverzorger en persoonlijk begeleider in het verpleeghuis en ze vertelt hoe True-Light daglichtlampen het leven van bewoners positief veranderd.

“Ik werk sinds zes jaar in de zorg,” vertelt Yoletta. “Hiervoor heb ik in de kinderopvang en de detailhandel gewerkt. Mijn huidige baan is iets wat ik altijd al heb willen doen. Ik begeleid dementerende ouderen en ben het aanspreekpunt voor de familie. Het geeft mij erg veel voldoening om echt iets te kunnen betekenen voor de mensen die hier wonen.”

Het echte daglicht nabootsen voor bewoners
“Als medewerkers proberen we een huiselijke sfeer voor de bewoners te creëren. Jan Thijs Seinenhof heeft vier afdelingen en op mijn verdieping zijn er twee woonkamers. Eén aan de zuidzijde en één aan de noordzijde. De kamer met noordelijk licht is erg donker. We merkten dat de ouderen het liefst in de zuidelijke woonkamer zaten, waar het natuurlijk daglicht de kamer vult. Wanneer we ze terugbrachten naar de noordelijke kamer, liepen de bewoners zelf weer terug naar de zuidelijke. Daarom wilden we in de donkere woonkamer het echte daglicht nabootsen. Zo doende zijn we bij Natuurlicht terecht gekomen.”

Positief verschil door daglichtlampen 
“De lichtadviseur van Natuurlicht is langsgekomen en heeft ons de mogelijkheden laten zien. Ze had diverse lampen bij zich, zodat we direct het verschil in lichtkwaliteit in de huiskamer konden ervaren. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de volspectrum daglicht ledpanelen van True-Light. Ik merk echt een enorm positief verschil nu de lampen hangen. Zo zitten de bewoners nu erg graag in de noordelijke kamer en ze blijven hier nu door de daglichtlampen ook zitten. De panelen zijn voor ons dus echt een aanwinst.”

Toekomstplan
“In de toekomst willen we het verpleeghuis graag uitbreiden. Dit is belangrijk, omdat in deze zorggroep de mensen behoefte hebben aan meer individuele ruimte. Ook kunnen wij de bewoners hierdoor meer maatzorg bieden. Voor mij zal de persoonlijke zorg en begeleiding altijd de kern van mijn werk blijven.”

Verpleeghuisjanthijs1.png
Verpleeghuisjanthijs2.png

Meer informatie over Jan Thijs Seinenhof vindt u op de website: https://www.noorderboog.nl/locaties/jan-thijs-seinenhof-verpleeghuis-diever

De led panelen op de foto's: True-Light ledpaneel 60x60 cm

Tekst: Elise Spiering