bggnametpijl kopie.jpeg photo-3.png


Winterdepressie
Steeds meer mensen krijgen in de winter last van ernstige depressie als gevolg van een tekort aan licht. Winterdepressie is een emotionele stoornis gekenmerkt door abrupte, hevige stemmingswisselingen, sterk verminderde energie, sterke neerslachtigheid, die elk jaar rond dezelfde tijd opspeelt en weer verdwijnt als de dagen weer langer worden. Om winterdepressie tegen te gaan, is het belangrijk gedurende een aantal uren per dag voldoende daglicht te krijgen, dit kan binnenshuis door het gebruik van volspectrum daglichtlampen.

Wie heeft baat bij het gebruik van een daglichtlamp?
Mensen met winterdepressie, slaapproblemen, zwaarmoedigheid of najaarsmoeheid knappen enorm op door volspectrum daglichtlampen in hun woon– en/of werkruimte te hangen. 

Wat doet een daglichtlamp bij mensen met een winterdepressie?
Licht heeft invloed op onze hormonen. Serotonine wordt vaak het gelukshormoon genoemd omdat het je een goed gevoel geeft: het maakt dat je tevreden en positief bent en er zin in hebt. Overdag als de zon schijnt maken we veel serotonine. De serotonine die je overdag maakt, wordt ’s avonds omgezet in melatonine. Hoe meer serotonine, hoe meer melatonine je kunt maken. Melatonine wordt gemaakt door de pijnappelklier. De pijnappelklier reageert op licht en donker, via lichtgevoelige cellen in het netvlies van de ogen. Als het ’s avonds donker wordt, gaat de pijnappelklier steeds meer melatonine maken. Het maximum ligt rond middernacht, daarna vlakt de hoeveelheid melatonine af omdat u slaapt. Omdat we in de winter minder daglicht zien, vlakt de productie van zowel melatonine als serotonine af waardoor het nacht- en dagritme minder duidelijk voelt. Daar kun je slecht of laat van gaan slapen en het kan meer moeite kosten om ’s morgens op te staan terwijl je overdag wat moe bent. Ook kan de eetlust toenemen. En omdat je minder serotonine produceert, kun je je wat somber gaan voelen. Bij sommige mensen is die winterdip zo ernstig dat je kunt spreken van een depressie. Volspectrum daglichtlampen bieden hiervoor een oplossing.

Hoe gebruik je een daglichtlamp als lichttherapie lamp?
Om het beste rendement te krijgen, hangt u de lampen daar op, waar u dagelijks de meeste uren verblijft. U kunt het daglicht bijvoorbeeld boven de keukentafel of in de plafonière hangen, of in uw lees- of bureaulamp draaien. 

Hoe vaak kan een daglichtlamp bij winterdepressie gebruikt worden?
U kunt de volspectrum daglichtlamp de gehele dag gebruiken. Probeer daglicht in uw woon- of werkruimte te integreren zodat u er de gehele dag plezier van heeft. Minimaal 3 uur voor het slapen gaan moet de lamp uit. Dan krijgt uw lichaam de kans om slaperig te gaan worden.

Welke  daglichtlamp is voor mij geschikt?
Dit is afhankelijk van de mate van uw winterdepressie, maar na 25 jaar ervaring kunnen wij vaststellen dat een lamp met een lumen opbrengst van tenminste 7500 lumen in de meeste gevallen binnen korte tijd resultaat oplevert. Dit kan op vele manieren bereikt worden, maar de goedkoopste manier is een basisarmatuur met 2 stuks 58 watt volspectrum daglichtlampen: basis armatuur voor 2 lampen
Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.