In het bruisende Amsterdamse centrum is kleermakersatelier De Oost Bespoke Tailoring gevestigd. Bij binnenkomst wordt mijn aandacht gelijk naar de prachtige kostuums op de mannequins getrokken en met het meetlint nog om zijn nek vertelt eigenaar Jean-Paul over zijn zaak en hoe True-Light daglichtlampen zorgen dat hij zijn werk zorgvuldig kan uitvoeren.

Terwijl ik de mooie kostuums bewonder, Jean-Paul: "Ik een Vietnamese vriendin en ik liet mijn eigen kostuums aanmeten door een kleermaker in Vietnam. Ik kreeg steeds vaker de vraag of ik ook kostuums kon laten maken voor anderen en zodoende is het balletje gaan rollen. Op mijn 21e ben ik voor mijzelf begonnen, gewoon in mijn huiskamer en nu heb ik dit atelier midden in Amsterdam.”

Één van de laatste ambachtelijk kleermakers in Europa
“Omdat ik met dit vak begonnen ben door samenwerking met Vietnamese kleermakers, leek het begrip ‘De Oost’ in mijn bedrijfsnaam mij wel toepasselijk. Ik ben daarnaast één van de laatste ambachtelijk kleermakers in Europa. Ik maak elk kostuum passend op het lichaam, waardoor elk pak uniek is. En dat is ‘Bespoke Tailoring’. Het creëren van elk kostuum zie ik als een nieuwe uitdaging, een project. Ik kijk naar de identiteit en het gedrag van mijn klant. Ik luister naar de wensen, het verhaal en let op de details. Hier haal ik mijn inspiratie uit en ontwerp een kostuum dat bij de klant past. Het duurt minimaal veertig uur om een kostuum te maken en gemiddeld werken er zestien mensen aan. Het kostuum is pas af wanneer ik zelf honderd procent tevreden ben. Het aangaan van zo’n project vind ik het allerleukste om te doen.”

Beter stoffen beoordelen door daglichtlampen
“Sinds oktober 2020 zitten we in ons huidige pand. Het is binnen alleen erg donker en zonder de juiste verlichting is het lastig om de schoonheid van de stoffen te zien. Daarom heb ik daglichtlampen van True-Light had aangeschaft. Een collega in Dordrecht vertelde mij dat deze daglichtlampen haar goed bevielen en zo ben ik bij Natuurlicht uitgekomen. Ik heb een passend lichtadvies voor mijn atelier gekregen en nu ik zelf daglichtlampen heb hangen kan ik ook zeggen dat ik ontzettend tevreden ben over de lampen. Ik kan de kleuren en texturen van de stoffen onder de daglichtlampen perfect zien en klanten kunnen de stoffen nu ook beter beoordelen en waarderen. Daarnaast merk ik dat ik prettiger werk, omdat de lampen veel kalmer zijn voor het oog vergeleken met normale lampen. De daglichtlampen geven geen gezellige sfeerverlichting. Maar ik heb expres gekozen voor daglicht, zodat klanten op een eerlijke manier de kleding kunnen zien.”

Toekomstplan
“Ik wil in de toekomst mijn bereik uitbreiden en nog meer focussen op internationale klanten. En ik hoop natuurlijk dat ik in de toekomst nog meer uitdagende projecten mag uitvoeren, want dat vind ik het allerleukste om te doen.”


Kijk voor meer informatie over kleermakers atelier De Oost Bespoke Tailoring op: https://www.deoost.nl

De armaturen en lampen op de foto's:
Gandalf pendel armaturen

Tekst: Elise Spiering