In het Amersfoortse ateliergebouw ‘de Birkt’ is het prachtige tandtechnisch laboratorium van Jordi Pastor González en Nils Venderbosch gevestigd. “Hier vervaardigen wij alle tandtechnische oplossingen voor cliënten,” vertelt Nils enthousiast terwijl hij mij rondleidt door het atelier. 

“Het idee om samen dit laboratorium te starten is anderhalf jaar geleden tot stand gekomen. Ik heb Jordi leren kennen tijdens de opleiding specialist tandtechnicus kroon- en brugwerk in Utrecht en heb altijd gezegd: als er één iemand is waarmee ik later zou willen samenwerken, dan is dat Jordi.” Jordi vult aan: “Toen zei ik dat we elkaar eerst maar eens moesten leren kennen tijdens een potje golf. We hebben nadien vaker afgesproken en kwamen erachter dat we qua denkwijze op dezelfde lijn zitten, goed samenwerken en dat we perfect kunnen voortborduren op elkaars werkstukken. We helpen elkaar waar nodig en geven elkaar advies.”

Mensen weer laten lachen
Nils vertelt verder: “Al vanaf jonge leeftijd was het mijn droom om de tandheelkunde in te gaan. Het kunnen werken met mijn handen en mensen blij maken met mijn werk leek mij geweldig. Afgelopen week liep er bijvoorbeeld een meisje ons atelier binnen van begin twintig. Haar snijtanden waren niet aangelegd en ze had zichzelf aangeleerd om te praten met haar hand voor haar mond. Wij hebben deze tanden voor haar gemaakt, waardoor ze nu weer wil en durft te lachen. Als de tandarts en de cliënt blij zijn met een werkstuk dat wij hebben gemaakt, geeft dat een voldaan gevoel en is ons doel geslaagd.”

Tandtechnisch atelier in het ateliergebouw
“Het afgelopen jaar hebben Jordi en ik regelmatig afgesproken, een bedrijfsplan gemaakt en zijn we opzoek gegaan naar een pand. Ons oog was eerst op een oud klooster gevallen, maar al snel bleek die locatie niet praktisch te zijn door het gebrek aan stroomvoorzieningen. Toen vonden we dit pand, genaamd het ateliergebouw, en hier paste ons tandtechnisch atelier natuurlijk perfect tussen.”

Het belang van kleurechtheid
Jordi vertelt: “Nadat we de sleutel kregen zijn we gelijk aan de slag gegaan met de inrichting van het pand. We hebben zelf de vloer gelegd, kasten in elkaar gezet en de muren geschilderd. We hebben gekozen voor een wit met grijze muur, omdat andere kleuren ons werk kunnen beïnvloeden.” Nils legt uit dat kleur een ontzettend belangrijke rol speelt binnen hun vakgebied. Hij laat mij diverse stalen zien, met daarop kunsttanden die nét iets in kleur verschillen. “Het kleurverschil is zonder hoogfrequent volspectrum daglichtlampen niet te zien. Het is van belang dat wij de juiste kleur van het gebit kunnen bepalen, maar daarvoor moet je deze wel kunnen zien en de kleurverschillen kunnen opmerken. Daarom is het voor ons ontzettend belangrijk om onder de juiste verlichting te werken.”

Prettig en stil licht
“Ik heb voorheen bij een tandtechnisch laboratorium gewerkt waar daglichtlampen hingen, maar die waren niet hoogfrequent en volspectrum,” zegt Nils. “Dat verschil merk je gelijk. Daarom wisten wij gelijk dat we volspectrum daglichtlampen met een hoge CRI-waarde van 98 in ons atelier wilden hangen. Met deze panelen kunnen we zelfs de kleinste kleurverschillen duidelijk zien. Daarnaast is het erg prettig en rustig licht om onder te werken. Wij zijn dus ontzettend tevreden met deze daglichtlampen.”

Toekomstplan
Als laatst vraag ik aan de mannen wat hun toekomstplan is: “In de toekomst willen wij uitgroeien naar een allround specialistenlaboratorium waar wij cliënten van A tot Z kunnen helpen. Dus niet alleen op het gebied van kroon- en brugwerk, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van prothesen. Wij willen kwaliteit blijven waarborgen binnen alle processen en nog meer mensen blij maken met ons werk. Want er is niks mooier dan een tevreden cliënt die met een grote glimlach ons atelier weer verlaat.”

tandtchamersfoort3.jpeg

Meer informatie over het tandtechnisch laboratorium kunt u vinden op: https://tandtechnischatelier.nl

Lampen op de foto’s:True-light ledpaneel 120x30cm

Tekst: Elise Spiering