“Welkom in mijn lab!” Marcel Konstapel opent zijn zolderdeur en overal zie ik oude, elektronische apparaten staan. “In deze ruimte repareer en ontwerp ik alles met een stekker,” vertelt hij lachend. "En mijn daglichtlampen zorgen ervoor dat ik dat op ieder gewenst moment kan doen en dat ik alle details goed zie."

“Ik ben jaren werkzaam geweest in de vliegtuigtechniek," vertelt Marcel. "Ik woonde destijds in het drukke Westen, maar ik droomde van een eenvoudig en zelfvoorzienend leven op het platteland. Daarom ben ik samen met mijn vrouw naar Groningen verhuisd, waar we ’t Meezenest hebben opgericht. Een ecologisch bedrijf dat zich bezighoudt met het kweken van groente, fruit en andere nuttige gewassen. Mijn grote interesse voor experimenteren en ontdekken is terug te zien in de tuinen. Zo hebben we bijvoorbeeld een zelfvoorzienend voedselbos en doen we proeven met elementen uit de permacultuur."

Liefde voor techniek
"Toch begon mijn liefde voor techniek na een tijd weer te kriebelen. Mees Elektronica is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik ontwerp elektronische schakelingen en repareer en restaureer oude apparatuur. Het nieuwste meetapparaat dat hier staat dateert bijvoorbeeld uit 1999. Ik deel graag mijn kennis en daarom ben ik begonnen met het filmen en publiceren van mijn projecten. Fotografie is altijd al een hobby geweest en nu ben ik me aan het verdiepen in het filmen en monteren van video’s. Het filmen van mijn projecten zorgt er ook voor dat ik bewuster met mijn werk bezig ben. Ik moet het immers kunnen uitleggen. Mijn missie is om op deze manier informatie te delen met de technische gemeenschap.”

Geen schaduwvorming meer door daglichtlampen
“Door Mees Elektronica en ’t Meezenest kan ik mijn passies combineren. Daar word ik heel gelukkig van. Ik houd van het buitenleven, maar als ik met elektrotechniek bezig ben werk ik in mijn lab op zolder. In deze ruimte zitten geen dakramen, dus ik was opzoek naar goede verlichting om onder te werken. Al snel kwam ik bij Natuurlicht terecht en ik ben echt heel enthousiast over mijn True-Light led panelen. Ik heb geen schaduw meer door deze lampen en ook de kleurechtheid van het licht is goed. Als ik bijvoorbeeld printplaten maak, kan ik de kleuren van de weerstanden perfect onderscheiden. Ook kan ik door de daglichtlampen op ieder gewenst tijdstip werken. Voor mij zijn deze daglichtlampen dus een ideale uitkomst.”

Toekomstplan
“In de toekomst ga ik zeker niet stilzitten. Ik heb al veel nieuwe ideeën om uit te werken voor Mees Elektronica en ik neem ook opdrachten aan voor anderen. Toch zal de techniek altijd een hobby voor mij blijven. Ik kies niet tussen mijn verschillende interesses, maar doe van alles wat. En daarom blijft het voor mij ook leuk!”

Meeselektronicanokverlichting-png.jpeg Meeselektronica2-png.jpeg

Meer weten over Mees Elektronica? Kijk dan op de website: https://www.meezenest.nl/mees/

De ledpanelen op de foto's:
True-Light daglicht led panelen

Tekst: Elise Spiering