Ierse kunstenaar Ciarán Dunlevy maakt indrukwekkende, grootschalige en fotorealistische muurschilderingen met maatschappelijke impact. Vandaag ontmoet ik hem en na het bewonderen van het adembenemende uitzicht vanuit zijn keukenraam in Donegal, vertelt Ciarán over zijn grote airbrushpassie en hoe daglichtlampen hem ondersteunen tijdens zijn kunstproces:
 
“Ik herinner mijn eerste introductie met kunst alsof het gisteren was,” vertelt Ciarán. “Ik was ongeveer vijf jaar oud en bladerde door een encyclopedie tot mijn oog op het woord ‘art’ viel. Ik zag indrukwekkende grotschilderingen in zwart-wit en prachtige schilderijen. Ik heb de hele dag verschillende kunstvormen en -stromingen onderzocht en ’s avonds wist ik het zeker; ik wilde later kunstenaar worden.”
 
Introductie airbrush door motorfietsen
“Voor kerst vroeg ik aan de kerstman verschillende soorten papier, potloden en verf en ik begon met experimenteren. Ik mixte kleuren, materialen en oefende mijn tekenvaardigheden. Toen ik vijftien jaar was liep ik langs een bar waar allemaal motoren geparkeerd stonden. De motoren waren prachtig versierd en ik was erg onder de indruk van de beschilderingen. Het waren geen stickers en ik zag geen kwaststroken op de motor, dus ik besloot de bar binnen te lopen en de motorrijders te vragen hoe de kunst hun motoren gemaakt was. Ze vertelden dat de kunst gemaakt was met een airbush en dat was de eerste keer dat ik van deze kunstvorm hoorde.”
 
Speciale kunstlessen
“Destijds waren airbrushes nog niet bekend in Ierland, dus ik kon hier geen airbrush kopen en airbrushlessen volgen. Daarom kocht ik mijn eerste airbrush in een winkelte in Barcelona waar ik bij toeval David Naylor ontmoette. David kan superrealistisch schilderen en is een van mijn idolen. Hij regelde dat ik airbrush kunstlessen kon krijgen van ontzettend goede airbrush artiesten, waardoor ik mijzelf goed heb kunnen ontwikkelen als artiest.”
 
Gelukkige ongelukjes creëren iets unieks
“Ondanks de kunstlessen, besloot ik toch naar de hogeschool voor kunsten in Galway te gaan. Hier leerde ik over moderne- en abstracte kunst, maar niet over het technische aspect. Ik besloot zelf te experimenteren, waardoor ik mijn eigen unieke kunststijl en -proces ontwikkelde. Mijn kunst is in harmonie met de natuur.” Ciarán wijst naar een hyperrealistische portret van David Bowie en vertelt verder: “dit portret is gemaakt met mijn airbrush. Om fotorealistische kunst te maken moet je bewust zijn van je omgeving, percepties en gewoonten. Hoe je iets ziet of beoordeeld, kan het perspectief beïnvloeden waardoor het kunstwerk minder realistisch wordt. De kleuren rondom het portret zijn gemaakt bij het meer. Het water, de stenen en wind zorgden dat de verf over het canvas vloeide en verschillende vlekken ontstonden. Gelukkige ongelukjes die iets nieuws en unieks creëren.”
 
Grootschalige muurschilderingen
“Mijn tante woonde jaren in Amerika en vertelde over grote muurschilderingen aan zijkanten van bedrijfspanden en gelijk dacht ik: dat wil ik ook doen! Ik vroeg bedrijven bij mij in de buurt of ik hun muren mocht beschilderen en dat is hoe ben begonnen met het maken van grootschalige kunst. Momenteel vragen bedrijven zelfs aan mij of ik hun muren wil beschilderen. Een kunstwerk waar ik erg trots op ben is een grote muurschildering dichtbij een rivier waar veel zelfmoorden plaatsvinden. Als je naar de rivier loopt, zie je nu een reusachtig kunstwerk en ik hoop dat dit de energie op die plek op een positieve manier veranderd.”
 
Maatschappelijke boodschap
“Ik denk dat velen tegenwoordig vervreemd zijn van hun inheemse verleden. We moeten juist trots zijn op Ierland en ons verleden. Daarom maak ik graag kunst over Ierse mythologie. Vaak weten mensen voorbijgangers niet eens dat de mythe die ik schilder over hun geboorteplaats gaat. Ook maak ik graag hyperrealistische muurschildering van oude dorpsfoto’s. Als ik aan het schilderen ben, staan voetgangers vaak even stil en beginnen verhalen te vertellen over hun verleden. Ik hoop dat ik Ieren weer in verbinding kan brengen met hun verleden door mijn kunst, hen een reden voor conversatie kan geven en hun dag een stukje mooier kan maken.”
 
True-Light tilt mijn kunst naar een hoger niveau
“Vier jaar gelden ben ik verhuisd naar een huisje in Donegal. Hier is alleen weinig lichtinval en goede verlichting is cruciaal om hyperrealistisch te kunnen schilderen. Daarom zorgt ik naar een oplossing en Eddie Wouters, een van de beste hyperrealiste kunstenaars in de wereld, vertelde mij dat hij True-Lighdaglichtlampen gebruikt in zijn studio. Ik heb dus gelijk True-Light aangeschaft en ik ben ontzettend tevreden over de lampen. Wanneer ik onder de daglichtlampen schilder, zijn de kleuren precies hetzelfde als buiten en door de lampen kan ik de schaduwen en details ook goed zien. True-Light daglichtlampen zorgen ervoor dat ik mijn kunst naar een hoger niveau kan tillen.”
 
Toekomstplannen
“Nu ik bijna volledig zelfvoorzienend woon, ben ik ontzettend tevreden. Omdat ik geen geld nodig heb om mijn huur of hypotheek te betalen, houd ik meer tijd en geld over om kunst te maken waar ik zelf gelukkig van word. In de toekomst wil ik graag een grote uitbouw maken aan de zijkant van mijn huis en hier een eigen atelier van maken. Om een eigen plek te hebben waar ik grootschalige schilderijen kan maken, is mijn grote droom.”

image0.jpg


Wil je meer weten over het werk van Ciarán Dunlevy? Bekijk hier zijn website: http://impactart.ie
 
De lampen op de foto:Dimbaar ledpaneel 120x30 5500 kelvin

Tekst: Elise Spiering