De lucht is helderblauw, knopjes zitten aan de bomen, vogels fluiten en in de verte mekkeren lammetjes. Een perfecte voorjaarsdag om op bezoek te gaan bij geitenboerderij de Ridammerhoeve in het Amsterdamse bos.

Eigenaar Willem Dam verwelkomt mij gelijk met een heerlijke cappuccino met geitenmelk. We nemen plaats op het zonnige terras, tussen de geiten en Willem vertelt: “32 jaar geleden ben ik begonnen met de Ridammerhoeve. Het was crisistijd en veel kinderboerderijen in de omgeving moesten sluiten. Zo ben ik op het idee gekomen om een agrarisch bedrijf te starten met oog op educatie en zorg. Ik heb alle grote gemeenten in Noord-Holland aangeschreven en op die manier ben ik aan dit prachtige stuk land midden in het Amsterdamse bos gekomen."

Behoefte aan educatie over boerderijleven
“Momenteel wonen er honderd geiten in onze boerderij. Het zijn echt geweldige beesten om mee te werken. Geiten trekken als één van de weinige dieren naar mensen toe en daarbij zijn ze heel nieuwsgierig en vriendelijk. Je merkt dat er in deze regio veel behoefte is aan educatie over het boerderijleven. Daarom willen we mensen graag betrekken bij het boerenwerk door verschillende activiteiten te organiseren. Veel basisschoolkinderen die hier komen noemen kippen bijvoorbeeld papegaaien en weten niet waar melk vandaan komt. Samen met de kinderen maken we daarom zuivelproducten en zo kunnen ze zien waar hun voedsel vandaan komt. Ook mogen ze de geiten melken, knuffelen, borstelen en de lammetjes melk uit de fles geven.”

Daglichtlampen voor dierenwelzijn
“Ik vind het belangrijk dat de dieren hun eigen, natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Geiten horen bijvoorbeeld te klimmen en daar moeten ze ook de ruimte voor krijgen. Voor het welzijn van mijn dieren heb ik volspectrum daglichtlampen van Natuurlicht aangeschaft. Ik hoorde veel goede verhalen, maar om het zeker te weten heb ik de daglichtlampen eerst in mijn kaasmakerij en kaasopslag gehangen. De kaasafdeling bevindt zich in de kelder van de Ridammerhoeve en hier is geen natuurlijke lichtval aanwezig. Ik merkte gelijk dat ik mij veel fijner en energieker voelde na een dag werken onder de daglichtlampen en daarom heb ik ook True-light lampen voor de kippenschuur aangeschaft. Kippen zijn erg gevoelig voor knipperen van het licht en nu er daglichtlampen hangen zijn ze veel rustiger. Momenteel wordt de hele geitenboerderij verlicht door deze speciale verlichting, omdat ik er zo ontzettend tevreden over ben."

Toekomstplan
“Inmiddels is de Ridammerhoeve op een heel natuurlijke manier gegroeid. We hebben naast geiten ook kippen, varkens, koeien en een pony. We maken zelf kaas en verkopen eieren, vlees en andere zuivelproducten, rechtstreeks aan de consument in onze boerderijwinkel. Ook hebben we onze eigen grasdrogerij en biologische moestuin. Het is niet mijn doel om nog meer te groeien. Ik ben bijna gepensioneerd en ik ben erg tevreden met wat ik de afgelopen jaren heb opgebouwd. Maar mijn kinderen denken hier anders over. Zij gaan het bedrijf overnemen en ze hebben toekomstplannen genoeg!”


Wilt u ook op bezoek bij geitenboerderij de Ridammerhoeve? Kijk dan op de website: https://www.geitenboerderij.nl

De lampen op de foto's: True-light 58 watt

Tekst: Elise Spiering