In Loppersum is de nagenoeg biologische melkveehouderij van Evert Smink gevestigd en vandaag mag ik langskomen. Evert heeft de koffie al klaarstaan en biedt een heerlijk stuk zelfgebakken cake aan: “Gebakken met producten uit eigen tuin.” 

“We hechten tegenwoordig veel minder waarde aan verse en lokale producten,” zo stelt Evert. “Ik herinner me nog dat mijn oma verse eieren met een mandje naar de mark bracht voor de verkoop. Nu maken boeren verlies op biologische eieren in de supermarkt, omdat supermarkten maximaal winst willen maken. Alles wordt duurder, dus ik snap dat boeren de productie vergroten om kosten te drukken. Maar mijn doel is om melk te produceren waar mensen gelukkig en gezond van worden. Dat betekent dat mijn melkproductie gemiddeld is, maar dat mijn koeien wel gezond zijn en ouder worden.”

Overgang naar biologisch melkveebedrijf
“Momenteel zit ik in het overgangsproces om een volledig biologisch melkveebedrijf te worden. Omdat de grasopbrengst van het land daalt en bijvoeding veel duurder is, moet ik naar een lagere veebezetting. Maar ik ben erg gehecht aan mijn dieren en vind het moeilijk om afscheid te nemen. Daarom kan ik mijn melkveehouderij pas echt biologisch noemen als het aantal dieren door natuurlijk verloop lager wordt. Dit schakelingtraject duurt formeel twee jaar en daarna ontvang ik pas de biologische melkprijs. Daarnaast merk ik dat ik zelf ook bewuster geworden ben van de omgang met mijn dieren. Zo heb ik iedere koe een naam gegeven, geef ik ze geen antibiotica meer, heb ik de weidegang meer opgepakt en bedank ik iedere koe voor de melk die ze geeft.”

Agrarische verandering 
“Mijn vader en opa waren beiden boer en ik ben opgegroeid op de boerderij. Ik heb altijd hard meegewerkt op de boerderij en houd ontzettend veel van dieren. Het was voor mij dan ook vanzelfsprekend dat ik na het atheneum wilde boeren. Ik heb de boerderij in Amersfoort van mijn vader overgenomen, maar de stad breide zich uit en de boerderij had daar geen toekomst. Begin 1997 heb ik daarom deze melkveehouderij in Loppersum gekocht. De oude bomen die hier staan vond ik prachtig en deze plek trok me aan. Maar het was één oude zooi. Ik heb het huis gerenoveerd, het erf opgeknapt en de veehouderij verder opgebouwd. Onder andere door melkrobots aan te schaffen toen deze op de markt kwamen. Op mijn erf mogen planten, struiken en bomen die van nature thuishoren in deze streek groeien. Daar komen weer bijen, vlinders en vogels op af en dat zorgt voor een positieve energie op mijn bedrijf.”
 
Voordeel van daglichtlampen
“Als je werkt met levende dieren die niet naar buiten kunnen, dan moet je met hoogfrequent daglichtlampen werken. Daglichtlampen zijn namelijk goed voor de gezondheid van dieren en voor de aanmaak van vitamine D. Daarom heb ik daglichtlampen van True-Light boven de afkalfhokken gehangen. Mijn koeien hebben een stal met uitloop en staan voornamelijk buiten, maar ik wil mijn koeienstallen in de toekomst ook volledig verlichten met True-Light daglichtlampen. Omdat ik de daglichtlampen prettig en helder licht vind geven, heb ik de daglichtlampen ook in mijn eigen kantoor gehangen. Ik ben dus erg tevreden over het licht.”
 
Toekomstplan
“Het is mijn droom om een natuurlijke veehouderij te hebben die volledig zelfredzaam en biologisch is. En ik hoop dat we ons weer gaan verbinden met de aarde, waardoor we de waarde van lokale bio-producten weer inzien. Dan kan ik mijn producten vermarkten in mijn eigen omgeving. Gezien mijn leeftijd, hoop ik dat er iemand komt die hetzelfde in het leven staat en mijn boerderij wil overnemen. Maar ik word honderd jaar hoor, dus voorlopig ga ik gewoon nog door met boeren.”
Kalfstal Boelemaheerd.JPG Afkalfhok Evert.JPG

De lampen op de foto:True-Light 58 watt Tl buis
De armaturen op de foto: Basisarmatuur voor 2 lampen T8

Tekst: Elise Spiering