Vandaag ga ik op bezoek bij Veronica Risch, directeur Focus GGZ en Focus Burn-out behandeling in het Amsterdamse Oud-Zuid. Ze vertelt me waarom het hebben van een goede zorgregeling zo ontzettend belangrijk is en hoe hoogfrequent daglichtlampen haar werknemers en cliënten ondersteunen.

“Ik kwam er zelf achter dat de reguliere geestelijke gezondheidszorg in Nederland inefficiënt geregeld is en hier wilde ik wat aan doen," vertelt Veronica. "De zorg kan efficiënter worden ingericht en daarom heb ik
Focus GGZ en Focus Burn-out behandelingen opgericht.”

Verkeerde diagnose
“In Nederland worden burn-out behandelingen niet meer vergoed door zorgverzekeraars en hierdoor krijgen cliënten niet de hulp die ze nodig hebben. Cliënten die vermoedelijk een burn-out hebben worden naar coaches gestuurd en dan kunnen verkeerde diagnoses gesteld worden. Coaches zijn daar namelijk helemaal niet voor opgeleid. Een voorbeeld: Een cliënt zat al een jaar thuis met de diagnose burn-out, omdat zijn intake niet werd afgenomen door een specialist uit de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Uiteindelijk kwam hij bij ons terecht en onze specialisten kwamen er al snel achter dat deze man geen burn-out had, maar depressief was. Psychische problemen zoals depressies, angststoornissen of onderliggend trauma worden door coaches vaak over het hoofd gezien. Daarom wil ik dat onze intakes gedaan worden door psychologen die ook als hoofdbehandelaar werkzaam zijn bij Focus GGZ. Want het stellen van juiste diagnoses en de daarvoor geschikte behandeling is ongelofelijk belangrijk.”

Blijer door True-light
“Ik vind het belangrijk dat cliënten goede zorg krijgen en medewerkers een fijne werkplek hebben. Daarom heb ik volspectrum daglichtlampen van True-light aangeschaft en deze in de behandelkamers, de wachtkamer en het kantoor gehangen. Ik krijg ontzettend positieve reacties van cliënten over de daglichtlampen. Zo hoor ik bijvoorbeeld vaak dat ze de sfeer die de lampen creëren in de behandelkamers erg prettig vinden en dat het net lijkt of er dakraam in de ruimtes aanwezig is. Ook het team is heel blij met deze lampen. De psychologen zeggen dat ze zich veel fijner voelen nu ze onder deze verlichting werken. Als psycholoog moet je zelf natuurlijk goed in je vel zitten om de sfeer over te brengen aan de cliënt. En niemand wordt blijer van werken in een donkere ruimte.”

Toekomstplan
“Het allerleukste aan mijn werk vind ik het ondernemerschap. Het opbouwen van een merk waarmee ik verschil kan maken in geestelijke gezondheidszorg. Ook uit het creëren van mijn team, waarin persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal staat, haal ik veel voldoening. In de toekomst wil ik ervoor zorgen dat we nog meer hulp kunnen bieden, nog meer trainingen kunnen geven en dat we de geestelijke gezondheidszorg zo efficiënt mogelijk blijven inrichten. Want goede geestelijke gezondheidszorg is onmisbaar in Nederland."

kantoorT8-4.JPG
kantoor%20GGZ%20T8-6.JPG
kantoorT8%20GGZ-7.JPG

Meer informatie over Focus GGZ kunt u vinden op: https://focusggz.nl
De lampen op de foto's: True-light 28 watt


Tekst: Elise Spiering