Tussen de restanten van voormalig textielfabriek het Rozendaal, verwoest door de vuurwerkexplosies in 2000, staat het indrukwekkende familiemuseum ‘De Museumfabriek’. Vandaag spreek ik af met Aafke Nibbelink, programmamaker educatie, en ze vertelt dat de textielhistorie erg belangrijk is in Twente. 
 
“In deze voormalige fabriek hebben we nog werkende weefgetouwen staan, waarop onze vrijwilligers prachtige textielstukken maken en demonstraties geven. Maar ook collecties en tentoonstellingen over natuur, beeldende kunst, de oudheid en techniek zijn in dit museum te bewonderen. De Museumfabriek is een familiemuseum waar bezoekers van alle leeftijden kunnen leren en ontdekken door zelf dingen te bedenken en doen. Net zoals in een echte fabriek.”
 
De Vlinderfabriek
“Als programmamaker educatie buitenschool bij De Museumfabriek, dat onder hetzelfde directie-bestuur als Rijksmuseum Twenthe valt, organiseer ik alle tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen buiten schooltijd. Een van onze medewerkers heeft een grote passie voor vlinders en daarom hebben we afgelopen zomervakantie onze grootste expositieruimte omgetoverd tot vlinderfabriek. Aan de wanden hingen vlinderkasten en in het midden van de kamer stond een grote tuinkas met daarin vlindereitjes, rupsen, cocons en vlinders. Bezoekers konden tijdens de tentoonstelling leren over vlinders en ze van dichtbij bewonderen. Kinderen konden ervaren hoe het voelt om in een cocon te zitten, als een rups in slaapzakken door het museum kruipen en op de foto gaan met vlindervleugels.”
 
Daglichtlampen voor gezonde insecten
“Onze vrijwilligers, die we Rupsologen noemen, verzorgden de vlinders twee keer per dag en konden bezoekers alles over het proces van eitje tot vlinder vertellen. Vlinders hebben veel buitenlicht nodig en daarom hebben we de volspectrum daglichtlampen van True-Light in de vlinderkas gehangen. Zo zijn de insecten tijdens de tentoonstelling gezond gebleven en hadden ze een goede kwaliteit van leven. De vlinderexpositie is alweer afgelopen, maar we zijn ontzettend tevreden over de daglichtlampen. Dus voor onze volgende natuurtentoonstelling gebruiken we de lampen zeker weer!”
 
Toekomstplan
“Momenteel zijn we druk bezig met een expositie genaamd ‘Donder & Bliksem’ die vanaf de herfstvakantie voor een langere periode te zien zal zijn in ons museum. Bezoekers kunnen weer van alles leren over dit onderwerp en zelf met ‘bliksem’ experimenteren. Ik vind dat musea nog steeds een bepaald imago hebben; een plek waar je stil moet zijn en waar je alleen maar naar kunst mag kijken en er iets van moet vinden. Maar ik wil dat musea toegankelijk zijn voor iedereen. Je hoeft niet van ieder kunstwerk iets te vinden. Niet alle kunst hoeft je te raken. Zolang ik ervoor kan zorgen dat ik mensen aan het denken zet, ervoor kan zorgen dat ze iets nieuws leren en ze bewust kan maken over thema’s die spelen, is mijn doel geslaagd.”


Meer weten over De Museumfabriek en de aankomende tentoonstellingen? Kijk dan op de website: https://www.demuseumfabriek.nl

De lampen op de foto’s: True-Light 58 watt T8 buizen

Tekst: Elise Spiering