“Kom gezellig binnen!” Beeldend kunstenares Mieke Clement staat in de deuropening van haar atelier. Zodra ik binnenstap, valt mijn blik gelijk op de schilderijen met prachtige kleurpaletten die aan de wanden van de ruimte hangen. Mieke vertelt over haar atelier en waarom True-Light ledpanelen voor haar een ideale uitkomst bieden.

“In 1986 ben ik met mijn gezin naar een boerderij in Gees verhuisd. Het Drentse landschap vormt je en inspireert. Mijn atelier was vroeger een stal en op deze plek stonden de schapen. Ons huis hebben we verbouwd en ik heb deze atelierruimte echt moeten bevechten.“

Scheppingsproces
Mijn werk is een scheppingsproces dat zich laat leiden door kleuren en thema’s. Een zoektocht waarbij ik van tevoren niet weet waar ik naar zoek. In de beginfase zijn mijn schilderijen dan ook één grote chaos. De uitdaging is om hier orde in te krijgen. Ik breng vaak kleuren in vele lagen over elkaar aan. Op deze manier gaan de kleuren leven. Mijn schilderijen vertellen door middel van kleurvlakken, structuren en verschillende lichtintensiteit een verhaal. Elk kunstwerk is eigenlijk een spel. Ieder vlak moet dezelfde kleursterkte, temperatuur en harmonie bevatten, zodat de verschillende panelen een geheel vormen. Zonder de juiste verlichting is dit proces eigenlijk niet te doen.”

Daglichtlampen zijn ideale uitkomst
“Mijn atelier is vrij donker. Daarom zijn de daglichtpanelen voor mij een ideale uitkomst. Het lijkt nu net alsof ik dakramen heb. In mijn woonkamer hangen lampen van Philips, maar nu ik True-Light led panelen heb, merk ik echt een enorm groot verschil. De kleuren van mijn schilderijen worden door de daglicht panelen levensecht weergegeven en ik kan schilderen op elk gewenst moment. Door de lampen is de lichtval in mijn werkruimte altijd hetzelfde en kan ik bijvoorbeeld ook schilderen als het buiten donker is. Daarnaast heb ik door deze daglichtlampen geen schaduw meer, waardoor mijn mogelijkheden worden vergroot. Ik ben echt heel erg enthousiast over de panelen en daarom wilde ik graag meewerken aan deze rubriek.”

Toekomstplan
“Wanneer mijn kunst mensen raakt, raakt mij dat persoonlijk. Dat is het mooiste complimenten dat je kunt krijgen. Dat je elkaar via de kunst kunt verstaan. Er komt voor mij een leuk project aan. Ik ben lid van het Drents Schildersgenootschap en ik ben door hen gekoppeld aan een Drentse schrijver. Bij zijn tekst ga ik een schilderij maken en dat zal in het najaar in een groepsexpositie te zien zijn in een galerie in Assen. Daar heb ik enorm veel zin in, maar voor nu schilder ik gewoon rustig door in mijn goed verlichte atelier.”


Meer kunstwerken van Mieke Clement zien? Dat kan op haar website: www.miekeclement.nl/

De led panelen op de foto:True-Light ledpaneel 60x60 cm

Tekst: Elise Spiering