In Alphen aan den Rijn is de prachtige trimsalon van Bianca Mokkenstorm gevestigd. Ze knipt hier alleen het doodle hondenras en ik mag vandaag op bezoek komen. Haar eigen labradoodle Joep komt gezellig op haar schoot liggen en Bianca vertelt:
 
“Nadat ik in aanraking ben gekomen met dit ras heb ik Joep in mijn hart gesloten. Mijn man en dochter zijn allergisch voor honden, maar doodles hebben een speciale vacht en verharen niet. Hierdoor zijn ze geschikt zijn voor mensen met allergieën, maar hebben ze ook expliciet vachtonderhoud nodig. Als een doodle niet wekelijks de juiste borstelbeurt krijgt, gaat de vacht vilten en wordt de vacht erg zwaar. Er komt dan geen zuurstof meer bij, waardoor huidirritatie ontstaat.”
 
Gespecialiseerd in het knippen van doodles
“Toen we Joep net hadden wist ik nog niet veel over zijn speciale vacht en bracht ik hem naar een reguliere trimsalon. Hij kwam geschoren -zoals een poedel- weer terug en ik schrok mij kapot! Reguliere trimsalons trimmen vachten van veel verschillende hondenrassen en hebben daardoor minder tijd om zich te specialiseren in een bepaalde vacht. Daarom ben ik zelf een cursus gaan volgen om meer over de vacht van Joep te leren hem zelf te knippen. Ik vond dit zo leuk dat ik me heb gespecialiseerd in het knippen van doodles en mijn eigen trimsalon ‘Just 4 Doodles’ heb geopend.”
 
Opening Just 4 Doodles
“Bij dierenpraktijk en -winkels in de buurt heb ik mijn visitekaartjes achtergelaten en al snel kwamen de eerste doodles hun trimbeurt halen. Blijkbaar hebben meer baasjes problemen met het onderhoud van de vacht. Ik borstel de vacht uit, knip en (optioneel) was de doodle en blaas hem vervolgens droog met een waterblazer. Ik vind het belangrijk om echt de tijd te nemen voor een hond en daarom knip ik maximaal twee doodles per dag. Daarnaast geef ik workshops om baasjes te informeren over het vachtonderhoud van hun doodles.”
 
Doodles zijn een trend
“Ik merk dat veel mensen tegenwoordig een doodle nemen, maar eigenlijk geen idee hebben waar ze aan beginnen. Ze hebben geen tijd om de vacht te onderhouden, de doodle mentaal uit te dagen en om ze veel te laten bewegen. Van origine zijn deze honden gefokt om mensen met een handicap te helpen. Door de combinatie van intelligentie van de poedel en werkwilligheid van de labrador zijn doodles energiek en leergierig. Ik vind dat de fokker zijn klanten hierover moet informeren, maar dat gebeurt niet altijd. Door uitleg te geven over de vacht wil ik ervoor zorgen dat doodles letterlijk en figuurlijk lekker in hun vel zitten.”
 
Belang van een goed verlichte trimsalon
“Mijn schuur heb ik omgetoverd tot trimsalon. Er zitten geen ramen in de schuur, waardoor er geen natuurlijk daglicht binnenkomt en ik niet goed zie wat ik doe. Daarom heb ik in een Facebookgroep voor hondentrimmers gevraagd wat voor verlichting zij gebruiken. Iedereen raadde mij aan om hoogfrequent daglichtlampen van True-Light aan te schaffen. Een lichtadviseur van Natuurlicht.nl heeft een lichtberekening gemaakt en mij prettig geadviseerd. Nu ik daglichtlampen heb hangen zie ik weer wat ik doe, ook als het buiten donker is, en kan ik mijn werk weer zonder problemen uitvoeren. Het is prettig licht om onder te werken en ik ben er erg tevreden over.”
 
Toekomstplan
“In de toekomst wil ik mij gaan verdiepen in hondengedragstherapie, om zowel honden op mijn salontafel als baasjes die moeite hebben met de opvoeding van hun hond te helpen. Op die manier kan ik op meerdere vlakken iets voor mijn klanten en hun trouwe viervoeters betekenen. Want werken met deze dieren vind ik het allerleukste om te doen!”


 
Meer informatie over trimsalon Just 4 Doodles kunt u vinden op: https://trimsalonjust4doodles.nl

Lampen op de foto’s: https://www.natuurlicht.nl/26-mm-tl-buizen/true-light-58-watt-t8-tl-buis.html
 
Tekst: Elise Spiering