woorden_2_1

Volspectrum daglichtlamp 
Lamp die het werkelijke daglicht imiteert. Lichtbronnen die een lichtspectrum produceren dat het gehele spectrum van zichtbaar licht bevatten (380-700nm), geen haperingen in de spectrale output geven, delen van het uva en uvb spectrum uitstralen, een kleurtemperatuur van ±5500K en een minimum van 95+ scoren, gemeten in de R1-R15 range.

Fosfor
Een anorganisch chemisch product dat zich op de binnenzijde van het glas van een fluorescerende lamp bevind. Het is bedoeld om de korte stralen van de UV-straling te absorberen en om te zetten en terug uit te stralen als zichtbaar licht. Doorsnee fluorescerende lampen gebruiken 3 fosforpoeders (tri-fosfor lampen), volspectrum lampen meer dan 7.

Hoogfrequent armaturen
Lichtflikkeringen zijn snelle herhaalde veranderingen in de licht intensiteit. Deze wordt veroorzaakt als de toegediende voltage (e.g. 50 Hz) onstabiel is zoals bij conventionele armaturen met een starter. Het gebruik van hoogfrequent armaturen met een elektronische ballast (20.000 Hz of hoger) zorgt voor "stil" licht. Dieren en mensen reageren hier heel sterk en ervaren het als rustgevend licht.

Led
Led's zijn geen lampen in de klassieke zin van het woord. Led staat voor 'light emitting diode' , in het Nederlands: lichtgevende diodes. Een led is een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Het is dus een elektronisch component dat rechtstreeks licht uitzendt. Een led lamp is opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een bedradingsframe met plaats voor de chip en een behuizing die de chip beschermt. Led's zijn klein (2-5mm) en goed gecombineerd geven ze een hoop licht af.

RG waarde ledlamp
Alle ledlampen moeten getest worden op blauwlichtschade, het risiko van blauw ledlicht op het netvlies. Alleen ledlampen die geen risiko op netvliesschade geven, hebben een meting met een RG-0 waarde (conform de IEC 62471e). Koop vooral geen ledlampen met een RG waarde die hoger is dan 0.

SDMC waarde ledlamp
Alle ledlampen moeten getest worden conform ANSI C78377 op kleurafwijking uitgedrukt in SDCM (Standard Deviation of Color Matching). Een goede led heeft altijd een waarde onder de McAdams step 3.

Colour rendering Index
Dit is de kleur weergave index (CRI/Ra). Een internationale methode die gebruikt wordt om de kwaliteit van het licht te meten en om de capaciteit van de lamp om kleur van objecten weer te geven, te beoordelen. Hoe hoger de CRI, hoe beter de objecten verlicht worden. De waarde van kunstlicht ligt tussen 70 (slecht) tot 100 (werkelijk daglicht). Het is mogelijk een hoge CRI te verkrijgen door slechts de R1-R8 range te meten. Deze lampen zijn dan geen volspectrum lampen, volspectrum lampen geven in de gehele range een waarde boven de 90.

Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur van een lichtbron voor wit licht is gedefinieerd als de temperatuur van een zwart lichaam waarvan het uitgestraalde licht dezelfde kleurindruk geeft als de werkelijke lichtbron. De kleurtemperatuur wordt meestal uitgedrukt in Kelvin (K). Lampen lager dan 5000 kelvin neigen meer naar geel (warm wit). Lampen van meer dan 6000K neigen naar een blauw/groen licht. Daglicht in Midden Europa heeft een kleurtemperatuur van ±5500 Kelvin.

Lumen
Lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom. Dit is de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald door een bepaalde lichtbron. Bijvoorbeeld: een vlam van een kaars zorgt voor 10 lm, terwijl een 36W TL-lamp ~2300 lm geeft.

Lux
Lux (symbool lx) is een eenheid van verlichtingssterkte. 1 Lux is de lichtsterkte voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. Hoe hoger de lux, des te meer licht de lichtbron produceert over een bepaald gebied. Formule: 1 lx = 1 lm/m².

Edison Schroef
Wereldwijd gebruikte fitting. De standaard lamp schroeffitting is 27 mm in  diameter. De kleinere fitting is 14 mm in diameter en wordt specifiek gebruikt voor decoratieve lampen.

T5 fitting of G5 fitting 
Fluorescerende lampen die vijf-achtste van een inch (16 mm) in diameter zijn.

T8 fitting of G13 fitting  
Fluorescerende lampen die acht-achtste van een inch (26 mm) in diameter zijn.

TC-L/PP-L -2G11 fitting
Dit is een steek- lamp voet met 4 pinnen, ovaal, met 11mm tussen de contact pinnen. TC-L lampen worden ook wel PL-L lampen genoemd en zijn te herkennen aan de 2G11 fitting. Ze zijn hoogfrequent, dus energiezuinig.

Compacte fluorescentielamp (CF-L)
Deze lampen zijn met vele fittingen verkrijgbaar, ze worden voornamelijk in kantoorgebouwen gebruikt. Ze zijn energiezuinig en hebben een lange levensduur. CF-L lampen hebben de fittingen: 2G7,G23,G24d, G24q, GX24d en GX24q.

Winterdepressie of Seasonal Affective Disorder (SAD)
Seizoens gebonden affectivitetsstoornis, beter bekend als winterdepressie of winterblues. Men beschrijft de symptomen als gevoelens van verdriet en lethargie, verhoogde eetlust en slapeloosheid. Dit kan behandeld worden met lichttherapie.

Licht therapie
Fototherapie is blootstelling aan daglicht door middel van  volspectrum daglichtlampen. Lichttherapie heeft zijn nut al jaren bewezen als behandeling van een aantal aandoeningen zoals depressie, slaapstoornissen, huidaandoeningen, neonatale icterus, jetlag en seizoensgebonden affectiviteit stoornissen. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat dit met volspectrum lampen gebeurt om goed werkzaam te zijn en voor langere tijden gedurende een aantal uren per dag.

Melatonine
Hormoon dat het biologisch ritme in het lichaam aanstuurt en zorgt dat u moe wordt en slaap krijgt. Melatonine wordt vooral in de avond en nacht aangemaakt en bij een goed biologisch ritme is het melatonine niveau in het begin van de nacht hoog. 

Cortisol
Hormoon dat het biologisch ritme in het lichaam aanstuurt en zorgt dat u alert wordt en wakker wordt. Het werkt anticyclisch ten opzichte van melatonine en daalt gedurende de dag. Als het cortisol niveau laag is weet het lichaam dat het “veilig” is om te gaan slapen en wordt melatonine goed aangemaakt. Als cortisol te hoog blijft wordt melatonine onvoldoende aangemaakt om goed in te slapen. Een te hoog cortisol voor het slapen kan ontstaan door teveel activiteit, stress en licht te laat op de avond.

Serotonine
Hormoon dat het biologisch ritme in het lichaam aanstuurt en zorgt voor activering van het lichaam. Serotonine is de voorloper van melatonine en dus nodig voor de aanmaak van melatonine. Serotonine is aan het begin van de nacht het laagst. Overdag is serotonine hoog.

Vitamine D 
Vitamine D wordt door het lichaam voor het grootste deel gehaald uit zonlicht. De synthese ervan in het menselijk lichaam wordt getriggerd door zonlicht (specifiek door de UV-B stralen) op de huid. Vitamine D speelt een erg belangrijke rol in ons lichaam. 

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.