klaverkoe


Paarden
Onderzoek door Nottingham Trent University in Engeland toont aan dat paarden gevoelig zijn voor het gebrek aan daglicht. Door het volledige kleurenspectrum van volspectrum daglichtlampen, inclusief uva en uvb, wordt het immuunsysteem gestimuleerd en blijft de vacht glanzend. Door daglichtlampen staan paarden rustiger op stal en vertonen minder stalgebreken. Vooral door de combinatie met een hoogfrequent armatuur. De merries worden goed hengstig en daardoor eerder drachtig. Kortom een duidelijke verbetering in het welzijn van paarden.

Vee
Daglicht stimuleert de melkproduktie, vruchtbaarheid en groei bij dieren. In de veehouderij komen dieren steeds minder buiten en dit heeft directe gevolgen op hun fysieke gesteldheid. Met volspectrum daglichtlampen brengt u het natuurlijk daglicht weer binnen. Het licht activeert de synthese van vitamine D, en dat is nodig voor de opname van calcium en andere mineralen in het bloed. Hierdoor worden dieren makkelijker tochtig, het insemineren slaat beter aan en hun melkproductie blijft op peil. Ook de melkveehouder brengt vele uren per dag in de melkput door. Het gebruik van daglichtlampen in de melkput, zorgt voor een aangenaam verlichte werkruimte en minder vermoeidheid.

Vogels
Vogels zijn zeer visueel ingesteld. Ze kunnen meer soorten licht onderscheiden dan de mens en nemen hogere lichtfrequenties waar. Het volspectrum daglicht geeft hen de nodige UVA en UVB, waardoor het immuunsysteem gestimuleerd wordt. Vogels worden rustiger door de combinatie van daglichtlampen met hoogfrequent armaturen. Ze leggen hierdoor langer door en het stressgevoel van normale tl-buizen met laagfrequent armaturen verdwijnt. Uit literatuurstudie blijkt dat pluimvee een voorkeur heeft voor een hoge lichtintensiteit overdag.

Bij vogels gebeurt de waarneming van licht en donker door het pariëtale orgaan. Dit is een oogachtig orgaan, vlak onder het schedeldak tussen beide hersenhelften. De epifyse reageert op de waarneming -duister- met de afscheiding van het hormoon melatonine. Dit wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Daarom is helder licht met uv voor vogels ontzettend belangrijk. Kippen, duiven, kanaries, parkieten, papagaaien of tropische vogels: alle vogels hebben voordeel bij het gebruik van goed volspectrum daglicht. De gunstige effecten op de vogels zijn direct zichtbaar: de vogels komen beter in de veren, eerder uit rui en hebben meer bevruchtte eitjes vergeleken met gewoon licht. Ook zijn de eierschalen steviger en verminderen of stoppen ze met veren pikken. Vooral door het gebruik van een hoogfrequent armatuur ziet u verbluffend resultaat. Omdat ledlampen nog geen UV bevatten en nog niet zo hoogfrequent zijn als hoogfrequent armaturen, raden wij nog steeds tl- of spaarlampen aan. Een samenvatting van 37 studies bij pluimvee treft u hier aan: onderzoek vogels

Vissen, reptielen en amfibieën
Bij gewervelde dieren met een dun schedeldak, reptielen, amfibieën en vissen, gebeurt de waarneming van licht en donker door het pariëtale orgaan. Dit is een oogachtig oorgaan vlak onder het schedeldak, tussen beide hersenhelften boven de epifyse en verbonden via een zenuw. De epifyse reageert op de waarneming van dat 'derde oog' van duisternis met de afscheiding van het hormoon melatonine. Dit hormoon stuurt de hypofyse aan, die op zijn beurt de activiteit van hormoonklieren aanstuurt.

Volspectrum daglichtlampen bevorderen de groei van nuttige algen in uw aquarium, terwijl het de groei van organismen die minder welkom zijn remt. De kleuren van uw vissen en planten komen tot leven in deze gezonde omgeving voor uw vissen. Door de betere herkenning van ingewikkelde kleurpatronen tijdens de hofmakerij, verhogen de voortplantingskansen.

Reptielen en amfibieën hebben uv licht nodig, omdat deze straling in de huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Door het ultraviolette licht verandert een bepaald type cholesterol net onder de huid in een vitamine D, genaamd cholecalciferol. Deze vitalime helpt bij de opname van calcium en dat is noodzakelijk voor gezonde botten. Een gebrek aan vitamine D tijdens de groei kan rachitis veroorzaken; kromme ledematen en andere vergroeiingen van de botten (bij de mens bekend als de engelse ziekte). Sommige dieren, zoals de leguaan, groeien zelfs helemaal niet bij gebrek aan vitamine D.

Planten in uw woon- en werkomgeving
Een plant heeft water, koolstofdioxide en daglicht nodig. De bladeren van de plant vangen het daglicht op en hierdoor wordt fotosynthese in werking gezet. Een plant heeft het juiste aantal lumen nodig om te groeien. Ook uv-a en uv-b zijn erg belangrijk om een gezonde, groene plant te krijgen die goed in bloei kan komen. Daarom adviseren wij fosfor lampen voor de groei van planten, in plaats van led lampen. Een spaarlamp boven uw planten doet wonderen!

De link naar armaturen voor dieren en planten: dier- en plant armaturen

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.