daglichtlampen.jpg

Vroeger brachten we het grootste deel van de dag buiten door, onder natuurlijk daglicht. Huizen, kantoren en scholen worden tegenwoordig energiezuinig en goed geïsoleerd gebouwd en hierdoor worden mens en dier afgeschermd van natuurlijk daglicht. Dit heeft als gevolg dat wij het grootste deel van de dag onder kunstlicht zitten. Dat is heel onnatuurlijk. Een rondje naar buiten in uw lunchpauze is niet voldoende om dit gebrek aan daglicht op te vangen. Goede volspectrum daglichtlampen kunnen hier verandering in brengen.

Korte geschiedenis van de ontwikkeling van volspectrum daglichtlampen.
In het begin van de twintigste eeuw was de Amerikaanse marine actief op zoek naar methodes om ziekten te bestrijden die regelmatig voorkwamen op onderzeeboten. Hier was geen natuurlijk daglicht aanwezig voor de bemanning die vaak maanden aan boord was. In opdracht van de NASA kwam de oplossing met de eerste volspectrum daglichtlampen van True-Light. De daglichtlampen konden natuurlijk daglicht nabootsten en hierbij kwam ook uva en uvb  licht vrij. Dit hielp om de bemanning gezond te houden, zelfs zonder contact met natuurlijk daglicht. Later kwamen er andere merken volspectrum daglichtlampen bij.

Wat is een volspectrum daglichtlamp?
Deze daglichtlampen geven het volledige daglicht spectrum weer met een kleurtemperatuur van 5500 kelvin, de kleur van ons natuurlijk daglicht. Ze hebben een 95+ CRI, waarbij natuurlijk daglicht op 100 gesteld wordt.

Wat doet een volspectrum daglichtlamp?
Deze geeft de echte kleuren weer, precies zoals ze er in natuurlijk daglicht ook uitzien, inclusief rood, violet en UV. Rood is goed voor de doorbloeding, de aanmaak van rode bloedlichaampjes, de ademhaling en zuurstoftoevoer, de stofwisseling en de vruchtbaarheid. Violet zorgt voor evenwicht tussen calcium en fosfor en bevordert de circulatie van het lymfesysteem, de activiteit van de klieren, de aanmaakt van witte bloedlichaampjes en de aanmaak van jodium en ijzer. UV-licht bevordert door omzetting van verscheidene pro-vitaminen de aanmaak van vitamine-D en zorgt voor de juiste hoeveelheid calcium. Zo wordt het immuunsysteem ondersteund en gestimuleerd en helpt het bij de bestrijding van winterdepressie.

Waar is volspectrum daglicht voor?
U gebruikt deze daglichtlampen wanneer u een perfecte kleurweergave wilt hebben en/of omdat u natuurlijk daglicht in huis wilt hebben om uw gezondheid en welzijn te bevorderen. De daglichtlamp kan helpen om weer in uw slaapritme te komen.

Wat straalt een volspectrum daglichtlamp uit?
Licht is reflectie. Het enige wat wij van licht kunnen zien is de lichtbron en het vlak waarop het licht reflecteert. Natuurlijk daglicht bestaat uit 50% zichtbaar licht, 5% ultraviolet licht en 45% infrarood licht. Een volspectrum daglichtlamp bootst het natuurlijk daglicht zo goed mogelijk na.

Hoe vaak kun je een volspectrum daglichtlamp gebruiken?
Gedurende de dag of om de dag te verlengen. Onze ogen gebruiken 80% van onze energie en daglichtlampen voorkomen oververmoeidheid van de ogen. Goede daglicht verlichting komt het meest natuurlijk over als het van bovenaf komt.

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.