watisdaglicht_1.png


Licht is reflectie. Om een goed lichtbeeld te krijgen heb je een complete lichtreflectie nodig. Dat wordt bij kunstmatig licht opgewekt door fosforpoeders in een TL- buis of door leds in een ledlamp. Daglicht bestaat uit zichtbaar licht, ultraviolet licht en infrarood licht: 5% UV licht, 50% zichtbaar licht en 45 % infrarood licht. Niet al het UV licht bereikt ons. UVC wordt door de ozonlaag en dampkring volledig gefilterd en komt niet op aarde terecht. Alleen UVA en UVB zijn voor alle organismen op aarde van belang.

uvspectrum.png

Wat is lichtkleur?
De lichtkleur wordt uitgedrukt in kelvin: 3000 kelvin is  warmwit licht en 5500 kelvin is daglicht. Als de kelvin waarde boven de 5500 kelvin komt, bijvoorbeeld 6500 kelvin, wordt het licht blauw/groenig en erg fel.

 3000 kelvin                                                                    5500 kelvin

                       

 Kelvin waarden
lichtkleuren.png


Wat is kleurweergave?
Kleurweergave is het vermogen van het kunstlicht om nauwkeurig de kleuren van verlichte objecten weer te geven in vergelijking tot de kleurweergave van het daglicht. Hierbij wordt daglicht op 100 gezet.

Hoe dichter de lichtwaarde van de lichtbron in de buurt van 100 ligt, hoe dichter de weergave bij natuurlijk daglicht in de buurt komt zodat objecten er natuurlijk uitzien.
CRI80-90.png
Men drukt dit uit in CRI ( Amerikaanse term) of RA (Europese term) als er gemeten wordt over de kleuren R1 t/m R8. 
Men drukt dit uit in CQS ( Amerikaanse term) of RE (Europese term) waarde als alle 15 R-kleuren gemeten worden.

Als er gemeten over de kleuren R1 t/m R8, wordt met name de belangrijke kleur rood (R9) niet meegenomen. Rood is een belangrijke en dominante kleur die veel voorkomt in o.a. huidtinten, kleren, voedsel (vlees, groenten), medische wereld, etc. Daarom is rood essentieel voor de natuurlijke weergave van kleuren. Omdat rood een moeilijke kleur is, haalt deze het gemiddelde van de testen naar beneden. Daarom gebruiken lichtproducenten deze range vaak niet in hun testen: immers als de R9-R15 schaal niet gemeten wordt, haalt het moeilijke rood het CRI/RA gemiddelde ook niet naar beneden.

kleuren


Er kan een groot verschil tussen CRI/ RA en CQS/ RE waarde bij een lamp ontstaan als de kleuren in R9 t/m R15 slecht vertegenwoordigd zijn.Dit hoeft niet want hoe beter de kleurkwaliteit van een lamp, hoe kleiner het verschil tussen CRI/RA en CQS/RE waarde.

Zodra men over een daglichtlamp spreekt, heeft men het meestal over een hoge kleurtemperatuur: vanaf 5000 Kelvin. Er zijn niet veel merken die ook aangeven wat CQS/RE waarde  van de lamp is. Als deze waarde hoger dan 90 is, is het een goede daglichtlamp. Als dit niet het geval is wordt het licht heel fel maar een beetje groenig of blauwig. Pas als de CRI/RA én CQS/RE waarde groter dan 90 zijn, krijg je de kleur die buiten ook te zien is:de echte daglichtkleur. 

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.