Iedereen heeft recht op voldoende daglicht tijdens de werkuren. De ARBO wet stelt dat daglicht van groot belang is en vermeldt een daglicht norm waaraan arbeidsplaatsen moeten voldoen. Goede daglicht verlichting tijdens het werk houdt u alert, energiek en zorgt dat uw ogen niet overbelast raken.

Kantoren
Onderzoek toont herhaaldelijk aan dat voldoende daglicht op de werkplek ontzettend belangrijk is. In ieder onderzoek wordt stemming, stress en de slaapkwaliteit van de werknemers gemeten. Telkens weer geeft de groep werknemers die onder daglichtlampen heeft gewerkt aan zich goed te voelen, minder stress te hebben en een beter welzijnsgevoel te hebben door het werken onder daglicht lampen. Onze ogen verbruiken 80% van onze energie, werken met een computer eist veel van onze ogen. Goede verlichting is daarom erg belangrijk. Een band om uw hoofd, brandende ogen en vermoeidheid aan het einde van de dag door slechte verlichting, dit is voorbij met volspectrum daglichtlampen. Werkt u vanuit huis? Kijk dan hier : Thuiswerkplek

Bepaling van kleur
Verfontwikkelaars, ontwerpers- en ontwikkelaars van interieur stoffen of kledingstoffen of inkopers van deze producten. Bij bedrijven die kleur moeten bepalen is een perfecte kleurbeoordeling van belang. Iedere kleurafwijking wordt met volspectrum daglichtlampen getoond en u kunt direct zien of de kleuren aan de eisen voldoen. Ook in uw gallery of atelier is het onmisbaar. Het natuurlijke daglicht wordt tot 98% benaderd. Hierdoor zijn de echte kleuren en lijnen duidelijk zichtbaar en heeft u geen schaduwvorming. Rood is rood en groen is groen, u hoeft niet meer naar buiten te lopen om de echte kleuren goed te kunnen zien. Voor fotografen bereiken de digitale foto’s een hoge kwaliteit wanneer ze gemaakt zijn onder volspectrum daglicht belichting. De aanpassingen op de computer worden eenvoudiger als uw werklicht de juiste daglicht kleur heeft.

Gezondheidszorg 
Het gebruik van volspectrum daglichtlampen verlicht het werk van de arts of therapeut aanzienlijk. Door de perfecte weergave van kleur, maakt het de controle van het lichaam van de cliënt eenvoudiger omdat de huidskleur in daglicht beoordeeld kan worden. De lampen hebben een gunstige werking op de algehele werking van het lichaam door, onder andere, de aanmaak van vitamine D en calcium en leveren daardoor een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. 

Korte uitleg van de norm voor werkplek verlichting volgens NEN-EN 12464-1:2011.
Voor elk type taak staan hierin de vereiste verlichtingssterkte, lichtspreiding, reflectiegraad en kleurweergave-index. 

Taakgebied
Het oppervlak waar de oogtaak wordt verricht.
Achtergrondgebied
De rest van de ruimte na het taakgebied noemen we achtergrondgebied. Het is belangrijk om de gehele ruimte waarin mensen zich bevinden goed te verlichten. 
Kleurweergave
Voor werkruimtes waar een hogere oogtaak nodig ( Computerwerk = hogere oogtaak!) zijn de eisen voor kleurweergave > CRI 90. In de norm wordt het gebruik van daglichtlampen aangemoedigd.
Gelijkmatige lichtverdeling
Het licht dient gelijkmatig verdeeld te zijn, de verhouding tussen de verlichtingssterkte in het taakgebied en de laagste waarde in de ruime omgeving mag niet hoger zijn dan 10:1. Een andere factor die het licht helpt te verdeling, is een minimale reflectiewaarde van de grote oppervlakken in de ruimtes zoals het plafond, muren, vloer en meubels. Strooilicht zorgt voor minder lichtbundeling en daardoor een egaler lichtbeeld in de ruimte.
strooilicht.png


Verblinding
Verblinding treedt op wanneer een bepaald gebied een grotere helderheid heeft dan de rest in het gezichtsveld. Dit kan rechtstreeks of indirect door reflectie zijn. Daglicht van buiten of niet-afgeschermde lichtbronnen in de kijkrichting kunnen ook rechtstreekse verblinding geven. De verblindingsgraad heet UGR (Unified Glare Rating) en  is een getal dat aangeeft in welke mate de armaturen in de betreffende ruimte lichthinder veroorzaken vanuit een ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. Hoe lager de UGR waarde hoe minder lichthinder. Maat URG< 19 het gewenste getal voor kantoren en werkplekken, de meeste led panelen zijn <URG19.

Hoe weet ik welke lampen ik moet hebben op mijn werkplek?
Bij het berekenen van de lichthoeveelheid gaan we uit van de lux waarde. Lux is de hoeveelheid licht dat op een oppervlakte terecht komt. Het aantal lumen (=lichtopbrengst van de lichtbron) per vierkante meter is de lux waarde.

Minimale lux waarden in ruimtes:

Woonomgeving: Kantoor:
woonkamer 300 lux computerwerk 500 lux
keuken 500 lux schrijven 500 lux
slaapkamer 300 lux receptie 300 lux
Onderwijs: Gezondheidszorg:
klaslokaal algemeen 500 lux onderzoeksruimte 1000 lux
klaslokaal kunstles 750 lux behandelruimte 1000 lux
klaslokaal technische les 750 lux operatiekamer 1000 lux
auditorium/ gehoorzaal 500 lux dialyses ruimte 500 lux
bibliotheek 500 lux dermatologie ruimte 500 lux
sporthal 300 lux therapie/massage ruimte 300 lux
trappenhuis 150 lux tandheelkundige operatieruimte 5000 lux
Ambachten: Industrie:
kapper 500 lux productiewerk keramiek/glas 500 lux
horlogemaker 1500 lux handwerk keramiek/glas 1000 lux
kleermaker 1000 lux textiel verwerkend 1000 lux
schoenmaker 500 lux hout verwerkend 750 lux
edelsmid 1000 lux verf verwerkend/ spuiterijen 1000 lux
houtbewerker 500 lux kleurcontrole 1000 lux
metaalbewerker 500 lux kwaliteitscontrole 1500 lux
Horeca: Assemblage:
restaurant 200 lux ruw werk 200 lux
buffet restuaurant 300 lux fijn werk 500 lux
keuken 500 lux precisie werk 750 lux
Grote hallen: Zalen:
Hangars 500 lux Theaterzalen 300 lux
Verkoop beurzen 300 lux concertzalen 300 lux
Loodsen 300 lux conferentiezalen 500 lux

Leeftijd en lux waarden:
Bij bovenstaand schema wordt er van een minimale lux waarde uitgegaan en wordt er niet naar de leeftijd gekeken. Toch is dit erg belangrijk, want als we ouder worden hebben onze ogen meer licht nodig om goed te kunnen functioneren. Onderstaand schema geeft een overzicht van voldoende werklicht per leeftijdsgroep.

Leeftijd < 30 jaar > 1000 lux
Leeftijd ~ 50 jaar > 1200 lux
Leeftijd > 75 jaar > 1500 lux



Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.