Iedereen heeft recht op voldoende daglicht tijdens de werkuren. De ARBO wet stelt dat daglicht van groot belang is en vermeldt een daglicht norm waaraan arbeidsplaatsen moeten voldoen. Goede daglicht verlichting tijdens het werk houdt u alert, energiek en zorgt dat uw ogen niet overbelast raken.

Kantoren
Onderzoek toont herhaaldelijk aan dat voldoende daglicht op de werkplek ontzettend belangrijk is. In ieder onderzoek wordt stemming, stress en de slaapkwaliteit van de werknemers gemeten. Telkens weer geeft de groep werknemers die onder daglichtlampen heeft gewerkt aan zich goed te voelen, minder stress te hebben en een beter welzijnsgevoel te hebben door het werken onder daglicht lampen. Onze ogen verbruiken 80% van onze energie, werken met een computer eist veel van onze ogen. Goede verlichting is daarom erg belangrijk. Volspectrum daglichtlampen verlichten de oogtaak. Een band om uw hoofd, brandende ogen en vermoeidheid aan het einde van de dag door slechte verlichting, dit is voorbij met volspectrum daglichtlampen

Bepaling van kleur
Verfontwikkelaars, ontwerpers- en ontwikkelaars van interieur stoffen of kledingstoffen of inkopers van deze producten. Bij bedrijven die kleur moeten bepalen is een perfecte kleurbeoordeling van belang. Iedere kleurafwijking wordt met volspectrum daglichtlampen getoond en u kunt direct zien of de kleuren aan de eisen voldoen. Ook in uw gallery of atelier is het onmisbaar. Het natuurlijke daglicht wordt tot 98% benaderd. Hierdoor zijn de echte kleuren en lijnen duidelijk zichtbaar en heeft u geen schaduwvorming. Rood is rood en groen is groen, u hoeft niet meer naar buiten te lopen om de echte kleuren goed te kunnen zien. Voor fotografen bereiken de digitale foto’s een hoge kwaliteit wanneer ze gemaakt zijn onder volspectrum daglicht belichting. De aanpassingen op de computer worden eenvoudiger als uw werklicht de juiste daglicht kleur heeft.

Gezondheidszorg 
Het gebruik van volspectrum daglichtlampen verlicht het werk van de arts of therapeut aanzienlijk. Door de perfecte weergave van kleur, maakt het de controle van het lichaam van de cliënt eenvoudiger omdat de huidskleur in daglicht beoordeeld kan worden. De lampen hebben een gunstige werking op de algehele werking van het lichaam door, onder andere, de aanmaak van vitamine D en calcium en leveren daardoor een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. 

Hoe weet ik welke lampen ik moet hebben op mijn werkplek?
Bij het berekenen van de lichthoeveelheid gaan we uit van de lux waarde. Lux is de eenheid van verlichtingssterkte, of de hoeveelheid licht dat op een oppervlakte terecht komt. Het aantal lumen (=lichtopbrengst van de lichtbron) per vierkante meter is de lux waarde.

Korte uitleg van de norm voor werkplekverlichting volgens NEN-EN 12464-1:2011 
Werkplek verlichting – Deel 1: Werkplekken binnen. Dit is een toegepaste norm met 25 bladzijden bijlages waar voor elk type taak de vereiste verlichtingssterkte, lichtspreiding, reflectiegraad en kleurweergave-index vermeld worden. 

Taakgebied : het oppervlak waar de oogtaak wordt verricht.
Achtergrondgebied: naast de verlichtingseisen voor taakgebieden en directe omgeving worden er ook minimumeisen gesteld aan het verlichtingsniveau in de rest van de ruimte. Dit gebied noemen we achtergrondgebied.
Het is belangrijk om de gehele ruimte waarin mensen zich bevinden goed te verlichten. Het doel is een goede visuele communicatie tussen mensen mogelijk maken. Voor de visuele beleving en het algehele comfort is het van belang dat de omgeving, de kleuren van voorwerpen en de huid van mensen op een natuurlijke manier worden weergegeven.

Kleurweergave.
Voor de kleurweergave- index  (RA of CRI) stelt de norm voor vrijwel alle taakruimten een minimumeis:
gemiddelde werkruimtes > 80 Ra/CRI
werkruimtes met hogere oogtaak eisen > 90 Ra/CRI:  Computerwerk valt onder de hogere oogtaak!
Het gebruik van daglichtlampen wordt in de norm aangemoedigd maar niet voorgeschreven.

Voorbeelden met minimale lux waarden.

Woonomgeving: Kantoor:
woonkamer 300 lux computerwerk 500 lux
keuken 500 lux schrijven 500 lux
slaapkamer 300 lux receptie 300 lux
Onderwijs: Gezondheidszorg:
klaslokaal algemeen 500 lux onderzoeksruimte 1000 lux
klaslokaal kunstles 750 lux behandelruimte 1000 lux
klaslokaal technische les 750 lux operatiekamer 1000 lux
auditorium/ gehoorzaal 500 lux dialyses ruimte 500 lux
bibliotheek 500 lux dermatologie ruimte 500 lux
sporthal 300 lux therapie/massage ruimte 300 lux
trappenhuis 150 lux tandheelkundige operatieruimte 5000 lux
Ambachten: Industrie:
kapper 500 lux productiewerk keramiek/glas 500 lux
horlogemaker 1500 lux handwerk keramiek/glas 1000 lux
kleermaker 1000 lux textiel verwerkend 1000 lux
schoenmaker 500 lux hout verwerkend 750 lux
edelsmid 1000 lux verf verwerkend/ spuiterijen 1000 lux
houtbewerker 500 lux kleurcontrole 1000 lux
metaalbewerker 500 lux kwaliteitscontrole 1500 lux
Horeca: Assemblage:
restaurant 200 lux ruw werk 200 lux
buffet restuaurant 300 lux fijn werk 500 lux
keuken 500 lux precisie werk 750 lux
Grote hallen: Zalen:
Hangars 500 lux Theaterzalen 300 lux
Verkoop beurzen 300 lux concertzalen 300 lux
Loodsen 300 lux conferentiezalen 500 lux

Onderhoudsschema
Voor elke verlichtingsinstallatie moet een onderhoudsschema opgesteld worden met vervangingsintervallen van de lichtbronnen en de reinigingstermijnen van armaturen en de ruimte. De opgegeven minimale verlichtingssterktes gaan uit van een goed onderhoud. Fabrikanten hebben de onderhoudsfactor voor verschillende types lampen, armaturen, omgeving, vervang- en onderhoudsschema’s laten berekenen. Met een onderhoudsfactor van 0.85 zal de verlichting in een kantoor 588 Lux moeten opleveren om steeds aan de minimale waarde van 500 te voldoen.

Cilindrische verlichting en modelling
Om de visuele communicatie en herkenning van objecten/gezichten te verzekeren, werd het begrip “cilindrische verlichting” in de norm opgenomen. Dit is de verlichtingssterkte vanuit de vier richtingen (360° rondom) op zithoogte (1m20) of stahoogte (1m60). In een kantoor, is minimaal 200 Lux vereist. 

Gelijkmatige lichtverdeling
Het licht dient gelijkmatig verdeeld te zijn. Dit wordt uitgedrukt door de uniformiteit of de verhouding tussen de laagste en gemiddelde verlichtingssterkte binnen een zone. Afhankelijk van de visuele taak is deze uniformiteit minimaal tussen 0,4 en 0,7 in het taakgebied.
Voor de directe omgeving geldt een waarde van minimaal 0,4 om de gelijkmatigheid te verzekeren en voor de achtergrond minimaal 0,1. Dat betekent dat in de ruime omgeving de verhouding tussen de verlichtingssterkte in het taakgebied en de laagste waarde in de ruime omgeving niet hoger mag zijn dan 10:1. Een andere factor die het licht helpt te verdeling, is een minimale reflectiewaarde van de grote oppervlakken in de ruimtes zoals het plafond, muren, vloer en objecten (meubels).  

Oppervlak Reflectiewaarde
plafond 0.7 - 0.9
muur 0.7 - 0.9
vloer 0.2 - 0.4
meubels 20.2 - 0.7
Om licht te kunnen weerkaatsen in de ruimte, moet er eerst licht vallen op deze oppervlakken. Hiervoor zijn ook minimale verlichtingssterktes opgenomen voor de muren (50 Lux) en het plafond (30 Lux). Voor gesloten ruimtes zoals kantoor, onderwijs en gezondheidszorg, gangen, liggen de minima iets hoger (respectievelijk 75 en 50 Lux voor muren en plafond).

Verblinding
Verblinding treedt op wanneer een bepaald gebied een grotere helderheid heeft dan de rest in het gezichtsveld. Dit kan rechtstreeks of onrechtstreeks door reflectie zijn. De verblindingsgraad, UGR of Unified Glare Rating, krijgt een belangrijke plaats in de norm. Dit is een maat voor verblinding door de armaturen en wordt voor elk type taak omschreven. De schaalverdeling loopt van 10 tot 28, hoe lager de waarde hoe minder de verblinding. Daglicht van buiten of niet-afgeschermde lichtbronnen in de kijkrichting kunnen ook rechtstreekse verblinding geven. Voor lampen wordt de minimum afschermhoek in onderstaande tabel uitgedrukt.

luminantie lamp cd/m2 Afschermhoek
20-50 15 graden
50-500 20 graden
>500 30 graden

Verblinding door reflectie kan voorkomen worden door bijvoorbeeld matte wandbekleding, grote armaturen, lichte plafonds en wanden en de juiste plaatsing van armaturen met lage luminantie.

Beeldschermwerkplekken
In de EN 12464-1 wordt ook de maximale helderheid of luminantie van armaturen bepaald in functie van de kwaliteit van het beeldscherm. Basis hiervoor is de ISO 9214-307. Bij blinkende schermen of afgeschermde beeldschermen in productie gelden andere waarden.


Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.