In huis is een combinatie van natuurlijk- en kunstmatig daglicht ideaal. Een raam zorgt voor de basisverlichting van de ruimte en de daglichtlampen zorgen voor de juiste lichtsterkte in huis. Een daglichtlamp kan fungeren als een fictief dakraam of kan een hoek van de kamer oplichten waardoor de ruimte minder somber toont. U kunt de volspectrum daglichtlampen de gehele dag gebruiken. Probeer daglicht in uw woonruimte te integreren zodat u er de gehele dag plezier van heeft. Bij foto's van klanten treft u voorbeelden aan: Foto's van klanten

Nu we steeds meer thuiswerken, is een goede werkverlichting erg belangrijk geworden. De Arbo heeft regels voor de thuiswerkplek: wanneer een werknemer minimaal twee uur per week vanuit huis werkt (achter een beeldscherm), is de werkgever verplicht om een veilige en arbo technisch goedgekeurde thuiswerkplek te creëren. Voor thuiswerkplekken is het uitgangspunt voor verlichting 500 lux. 

Het beste licht voor de thuiswerkplek is een combinatie van natuurlijk daglicht en kunstmatig daglicht. Natuurlijk daglicht, zoals een raam, zorgt voor de basisverlichting van de ruimte. Door af en toe naar buiten te kijken, krijgen de ogen rust. Dit voorkomt oververmoeidheid van de ogen. Kunstmatig daglicht zorgt voor de juiste lichtsterkte, zodat je gedurende de dag energiek blijft en de ogen niet oververmoeid raken. Het is net zo belangrijk om de juiste daglichtkleur te hebben. 5500 Kelvin is de ideale daglichtkleur in ons land. Hierdoor krijg je binnen dezelfde kleurtemperatuur als buiten en dat is prettig werklicht. Volspectrum daglichtlampen zijn ideaal om de werkplek te verlichten omdat deze een kleurwaarde (CRI/RA) boven de 95 hebben. Dit betekent dat de lampen minimaal 95 procent van de echte daglichtkleur hebben.

Goede kunstmatige daglichtverlichting komt het meest natuurlijk over, als het van bovenaf komt. Lampen aan het plafond of pendellampen boven het bureau werken erg prettig. Probeer niet alleen het bureau te verlichten, maar neem de hele omgeving mee in het lichtplan.

Lichtopbrengst en kleurtemperatuur.
De juiste lichtopbrengst is ook erg belangrijk. Voor thuiswerken wordt door ARBO en volgens NEN-EN 12464-1:2011 minimaal 500 lux als lichtopbrengst voorgeschreven. Hierbij valt computerwerk onder de hogere oogtaak en daardoor moet de kleurweegave index van het licht > 90 zijn (CRI >90). Voorbeeld: om 500 lux in een ruimte van 9m2 te bereiken, heb je een lamp nodig die 4500 lumen afgeeft. Meer informatie hierover vindt u hier: werkplek verlichting

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.