In het Utrechtse dorp Ameide, grenzend aan de rivier de Lek, is verpleeg- en verzorgingshuis Open Vensters gevestigd. Ik ga vandaag op bezoek bij Gerdine Kok, individuele gezondheidsverzorger op de afdeling Kleinschalig Wonen voor mensen met een vorm van dementie. 

IMG 1132“Goedemorgen dames!” Terwijl we samen naar de eetzaal van het verzorgingshuis lopen, groet Gerdine de bewoonsters hartelijk. “Van kleins af aan wist ik al dat ik in de zorg wilde werken,” vertelt Gerdine mij enthousiast. “Mijn oudere zus werkte al in de zorg en ik luisterde altijd vol bewondering naar haar verhalen. Op mijn kleinschalige zorgafdeling van Open Vensters begeleid en verzorg ik dementerenden, samen met een team van zorgprofessionals. Door dementie gaat iemand lichamelijk en geestelijk achteruit, waardoor dagelijkse behoeften en handelingen moeilijk worden. Er kan bijvoorbeeld onrust ontstaan, doordat iemand naar huis wil, maar niet weet waar zijn of haar jas is. Onze cliënten zijn daarom afhankelijk van professionele zorg en begeleiding.”

“Wat ik waardevol vind aan mijn werk is dat ik echt iets voor iemand kan betekenen,” vertelt Gerdine verder. “Een bewoonster denkt bijvoorbeeld dat ik haar nichtje ben en ik ga hierin mee. Dit familiegevoel geeft haar een gevoel van vertrouwen, veiligheid en rust en dat is mijn doel. Wanneer we kletsen gaat ons gesprek eigenlijk nergens over, maar toch voel je dat onze band heel sterk is. Ik probeer te zorgen voor rust, veiligheid, vertrouwen en ik krijgt er heel veel liefde van de bewoners voor terug.”

“Vroeger vond ik vooral lichamelijke zorg en verpleging interessant. Nu ik langer in de zorg werk, ben ik erachter gekomen dat het welzijn van iemand misschien nog wel belangrijker is. Door de veranderende maatschappij, zie ik ook een verandering in de zorg. Er is veel meer aandacht voor het welzijn van cliënten en dat is een hele positieve ontwikkeling. Zo werd er vroeger vaak een pilletje gegeven tegen de onrust, maar tegenwoordig kijken we eerst naar wat iemand echt nodig heeft en hoe de omgeving van invloed kan zijn op het welbevinden van de bewoner. De woonkamers van Open Vensters liggen op het noorden en daardoor is er weinig zonlicht. Het team merkte dat de bewoners overdag niet actief werden en ’s nachts vaak wakker waren. Toen een bewoonster somber werd en depressieve gevoelens kreeg, zijn we op zoek gegaan naar een oplossing om de stemming en het welzijn van alle bewoners te verbeteren.”

Keuken PresentIMG 1126

“We hebben de woonkamer volgehangen met dagritme ledlampen en we merkten gelijk een opvallend verschil. Voorheen bleef een bewoonster die rond een uur of vier ’s morgens wakker werd, onrustig lopen. Ik denk dat dit kwam doordat ze wel besefte dat het nog erg vroeg was, maar niet de rust had om nog even te gaan liggen. Door de daglichtlampen proberen we het ‘dag gevoel’ te versterken, waardoor ze nu langer slaapt ’s nachts en minder vroeg wakker is. Daarnaast is het nu zo dat ze rustig gaat zitten wanneer ze (vaak als eerste) de woonkamer inkomt. Ze weet dat het dag is of dat ze dag begint. Naarmate de avond vordert, dimmen we de lampen en zo bootsen we een echte dag na en creëren we ritme. Mijn collega’s en ik zijn zelf ook erg blij met de daglichtlampen. We merken dat wij veel actiever en fijner in ons vel zitten nu we onder goede verlichting werken en ik heb na het werk geen last van mijn ogen meer. Wanneer ik in de ochtend de lampen aanzet, is het gelijk licht en dat is een goede start van een gezellige dag.”

Wanneer Gerdine mij de prachtig verlichte woonkamer heeft laten zien en we naar buiten lopen, vraag ik haar naar haar toekomstplan. Ze antwoordt: “De zorg zal blijven veranderen en verbeteren, maar de persoonlijke zorg zal altijd blijven bestaan. Zolang ik iets kan betekenen voor de bewoners, blijf ik werken in de zorg. Want dat vind ik het allerleukste om te doen.”

Meer informatie over Present vindt u op de website: https://presentvooru.nl

De lampen op de foto's: https://www.natuurlicht.nl/biodynamische-dagritme-led/baron-38-watt-detail.html en https://www.natuurlicht.nl/verlichting/hoogfrequent-armaturen/true-light-ledpaneel-60x60-cm-detail.html 

Tekst: Elise Spiering