Vandaag ga ik op bezoek bij melkveehouderij Klaver Koe in het Noord Hollandse Winkel. Alle koeienmelk voor de enige echte Klaver kaas wordt hier geproduceerd en eigenaar Tim Klaver vertelt trots over zijn familiebedrijf, zijn koeien en de prachtige nieuwe stallen.

Tim stal 2“Het geheim van een goede en smeuïge kaas, begint bij goede kwaliteit melk,” vertelt Tim tijdens de rondleiding over het ruime terrein. “Mijn opa was niet tevreden met de melkprijzen die de fabriek hanteerde en is toen op het idee gekomen om zelf kaas te gaan maken. Mijn vader heeft dit idee doorgezet en in inmiddels is Klaver Kaas uitgegroeid tot een waar begrip. We hebben een eigen koeien- en geitenboerderij waar we jaarlijks zes miljoen liter melk produceren en in onze fabriek verwerken we dit tot kaas. Doordat we het hele proces beheersen, weten we dus precies wat er met onze producten gebeurt.”

Inmiddels zijn we aangekomen bij de prachtige en ruime koeienstallen. Alle dames eten vredig van het kuilvoer en wanneer we langs lopen kijken ze ons nieuwsgierig na. “Mijn koeien krijgen lijnzaad door de voeding dat zorgt voor gezonde en onverzadigde vetten in de melk,” vertelt Tim verder. “Je krijgt hierdoor dus een zuivere melkproductie van hoge kwaliteit. Dat is voor ons erg belangrijk, want zuivere melk zorgt voor de kenmerkende, zuivere smaak van Klaver kaas. Ook zorgt de juiste zuurtegraad in de melk ervoor dat onze kaas smeuïger wordt.”

Koestal“Het welzijn van mijn dieren vind ik erg belangrijk en daarom heb ik in 2016 twee nieuwe en ruimte koeienstallen neergezet. In totaal staan er nu drie grote stallen op dit terrein. Één stal om te melken, één om te rusten en één voor de jonge beesten. Ik heb bewust gekozen om daglichtlampen van True-light in de stallen te hangen. Deze lampen creëren veel rust voor mijn koeien en ik vind het erg belangrijk dat mijn koeien het hele jaar door in het daglicht kunnen staan. Ook maken koeien door de daglichtlampen meer vitamine D aan. Zo komt er dus ook een hoger percentage vitamine D in de melk terecht en dit maakt de melk gezonder.”

“Het allermooiste aan mijn vak vind ik dat ik de hele dag met mijn dieren bezig kan zijn in de buitenlucht. Ik ben gek op mijn koeien en wil het beste voor ze. Het heeft negen jaar geduurd voordat ik deze stallen mocht bouwen, maar nu ze eindelijk staan ben ik er enorm blij mee. Op dit moment heb ik dus geen grootse toekomstplannen. De toekomst voor boeren is natuurlijk ook erg onzeker door de lage melkprijzen. Toch boer ik in ieder geval lekker door. Ik ben erg tevreden met wat we tot nu toe opgebouwd hebben en mijn koeien staan er in ieder geval goed bij in prachtig verlichte stallen.”

Meer weten over melkveebedrijf Klaver Koe? Bekijk hier de website: https://www.klaverkaas.nl  

De lampen op de foto's: True-Light volspectrum lampen

Tekst: Elise Spiering