Het Bachfest, het BBC Symphonie Orchstra en het Metropole Orkest. Dit zijn enkele orkesten en festivals waarvoor lichtcomponist Teus van der Stelt lichtontwerpen gemaakt heeft. “Denk je aan een muziekconcert, dan denk je wellicht niet gelijk aan een lichtplan. Maar het juiste lichtgebruik is bepalend voor de sfeer en emotie van de avond,” stelt hij. Vandaag ga ik op bezoek bij deze lichtkunstenaar in Wageningen en hij vertelt mij alles over zijn vak. 

Teus“Als lichtcomponist ben ik verantwoordelijk voor het lichtontwerp, de lichtregie en de lichtimprovisatie tijdens shows. Ik verdiep me in de muziek, de locatie en het ensemble en hier maak ik vervolgens een ontwerp voor. Het verschil tussen mijn vak en een ontwerper, lichttechnicus of operator is dat ik niet alleen een technisch ontwerp maak, maar ook daadwerkelijk aanwezig ben tijdens de optredens. Hierdoor kan ik gelijk ingrijpen als het licht niet klopt met de dynamiek en emotie van de avond.”.

 “Ik heb kleinkunsten gestudeerd en tijdens het opzetten van mijn eigen theaterstuk miste ik een lichtontwerp. Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor licht en daarom dacht ik toen: ‘Het lichtplan moet ik zelf kunnen maken.’ Zo doende heb ik mijn eerste ontwerp gemaakt en al snel werd ik gevraagd om lichtplannen te maken voor anderen. Licht is zo ontzettend belangrijk voor de sfeer, emotie en dynamiek in een ruimte. Wordt de zaal bijvoorbeeld gevuld met roze- en oranjekleuren, dan zorgt dit voor een liefdevolle en energieke sfeer. Wil ik dramatiek en spanning creëren, dan gebruik ik veel blauwe lichten. De meeste mensen denken tijdens het ontwerpen of beleven van een concert niet gelijk aan een lichtcomponist, maar door het juiste lichtgebruik kun je de kracht van een optreden echt naar een hoger niveau tillen.”. 

Ruimte Teus“Ik heb net een nieuw pand in Wageningen gekocht en heb gelijk daglichtlampen van Natuurlicht aangeschaft. Ik weet wat het effect van goed daglicht is en hoe belangrijk het juiste licht is voor je geestelijke gesteldheid. Ik merk dat ik minder goed in mijn vel zit tijdens te wintermaanden en wanneer ik onder daglichtlampen werk voel ik mij veel fijner. Ik werk soms wel twaalf uur achter elkaar aan een ontwerp en door deze lampen blijf ik me fit en energiek voelen. Daarnaast bootsen de daglichtlampen het echte buitenlicht na. Dat is natuurlijk een groot pluspunt. Ik kan iedereen deze daglichtlampen aanraden.” 

“Door de coronapandemie zijn de concertzalen en evenementenhallen dicht, waardoor veel van mijn opdrachten niet doorgaan. Daarom ontwerp ik nu virtueel licht en plaats hiervan video’s op YouTube. Ook worden mijn ontwerpen steeds vaker in Amerika opgemerkt. Misschien dat ik in de toekomst lichtontwerpen voor Amerikaanse shows kan maken. Voor nu ben ik in ieder geval erg tevreden met mijn goed verlichte studio en we zullen zien wat de toekomst brengt.”

Meer weten over Teus? Kijk dan eens op zijn website: www.lumiteus.nl of laat je verwonderen door de virtuele lichtvideo’s op zijn YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCMCS44dpuMGthBEv3204Krw   

De lamp op de foto: Biodynamische dagritme led Wings

Tekst: Elise Spiering