Tattooartiest Rob Holterman opende begin november 2020 zijn eigen Black Void Tattoo Studio in hartje Zwolle. Robs realistische portretten zijn ware kunststukken en ik ben heel benieuwd naar zijn verhaal. 

Rob kunst“Ik weet nog goed dat ik op een drukke zaterdagmiddag een tatoeage wilde laten zetten in een shop in Hoogeveen,” vertelt Rob. “Ik kwam aan de praat met een artiest die daar werkte en ik vertelde dat het mij gaaf leek om ook zelf te tatoeëren. De tatoeëerder vroeg of ik een ontwerp kon laten zien. Tekenen is altijd al mijn hobby geweest en de tattooartiesten in de shop waren erg enthousiast over mijn tekeningen. Twee jaar lang ben ik bij deze tattooshop in de leer geweest. Wanneer ik tijd had, was ik daar te vinden. Toen zag ik een vacature voorbijkomen als tattooartiest bij de shop van Tattoo Joey. Ik vind hem de beste tatoeëerder van Nederland en werken in zijn shop was echt mijn droombaan. In Hoogeveen tekende ik alle designs voor de tattooartiesten, maar ik had zelf nog nooit een tattoo gezet. Dus zonder die ervaring heb ik bij Joey gesolliciteerd en omdat hij mijn ontwerpen goed vond werd ik aangenomen. Mijn eerste werkdag werd ik gelijk in het diepe gegooid. Ik kreeg een tattoomachine en met trillende handjes heb ik mijn eerste tatoeage gezet. Het eindresultaat zag er nog goed uit ook.”

November 2020 heeft Rob zijn eigen tattoo studio geopend: “Mijn shop moet een stoere, robuuste uitstraling hebben, maar dan op mijn manier. Ik ben afgestudeerd interieurdesigner, dus ik weet hoe ik mijn studio wil inrichten.” Rob wijst naar de nu nog lege kast en vertelt: “Hier komt een grote stalen plaat te hangen, waaruit de naam ‘Black Void tattoo Studio’ is gesneden en aan de muren komen stalen kokers te hangen. Dat wordt echt heel vet. De naam voor mijn studio past ook bij de uitstraling van mijn shop. Naast het feit dat ‘black void’ stoer klinkt, betekent het zwarte leegte. Aan mij de taak om de leegte op te vullen met realistische tatoeages.”

Stoel licht 2stoel licht

“De armaturen met daglichtlampen die ik in mijn shop heb opgehangen sluiten perfect aan bij mijn eigen stijl. Ze zien er ook erg stoer en robuust uit. Werken onder goed licht vind ik sowieso ontzettend belangrijk. Het aanschaffen van daglichtlampen is dan ook het eerste wat ik heb gedaan toen ik in dit pand trok. Ik vind het echt de investering waard. Als tattooartiest staar je eigenlijk de hele dag naar één punt. Zonder de juiste verlichting worden je ogen zo slecht dat je binnen tien jaar een bril nodig hebt. Nu ik daglichtlampen boven mijn werkplek heb hangen, merk ik dat ik mijn ogen na een drukke dag veel minder branden en ik voel me veel fijner. Ik hoor ook van veel klanten dat ze het prettig licht vinden om onder te zitten. Voor mij werken ze dus echt perfect. Daarnaast heb ik voor deze armaturen en daglichtlampen gekozen omdat de prijs/kwaliteitsverhouding goed is en – klein detail – de armaturen heten ‘Gandalf’ en ik vind Lord of the Rings ontzettend vet!”

Studio rob“Het allerleukste aan mijn vak is dat ik mijn creativiteit erin kwijt kan. Vooral wanneer mensen je de vrije hand geven en ik zelf het design mag bepalen.” “Hey man, alles goed?” Een vaste klant komt Rob’s tattoo studio binnenlopen. “Ik laat al jaren mijn tatoeages zetten bij Rob. Hij is gewoon de beste van Nederland en ik kan het goed met hem vinden,” vertelt hij. “Het is inderdaad belangrijk dat je elkaar ligt,” gaat Rob verder. “Mijn werk is toch best intiem, want je zit uren in elkaars persoonlijke ruimte. Maar juist het sociale aspect vind ik leuk aan mijn werk. Ik spreek zoveel verschillende mensen en hoor allerlei bijzondere verhalen. Geen enkele dag is saai.”

Wanneer ik Rob vraag naar zijn toekomstplan zegt hij: “Ik ga knallen en door met het afleveren van ontzettend mooie werken. Ik moet de shop nog goed op de kaart zetten, maar eerst wil ik mijn studio helemaal af hebben. Kwaliteit is voor mij veel belangrijker dan kwantiteit, dus alles op zijn tijd.”

Meer tatoeëerwerk zien van Rob? Bekijk hier zijn portfolio Instagram: https://www.instagram.com/robh_tattoo/ of op Facebook: https://www.facebook.com/blackvoidtattoostudio 

De armaturen op de foto's: Gandalf pendelarmaturen

Tekst: Elise Spiering