De lucht is helderblauw, knopjes zitten aan de bomen en ik hoor lammetjes mekkeren. Vandaag is het een perfecte voorjaarsdag om op bezoek te gaan bij geitenboerderij de Ridammerhoeve in het Amsterdamse bos.

Wim art"Eigenaar Willem Dam verwelkomt mij gelijk met een heerlijke cappuccino, natuurlijk met geitenmelk, en we nemen plaats op het zonnige terras naast de geiten. “32 jaar geleden ben ik de Ridammerhoeve gestart,” vertelt Willem. “Het was crisistijd en veel kinderboerderijen in de omgeving moesten sluiten. Zo ben ik op het idee gekomen om een agrarisch bedrijf te starten met oog op educatie en zorg. Ik heb alle grote gemeenten in Noord-Holland aangeschreven en op die manier ben ik terecht gekomen op dit prachtige stuk land midden in het Amsterdamse bos.

“Momenteel staan er honderd geiten in onze boerderij en ik vind het geweldige beesten om mee te werken. Geiten trekken als één van de weinige dieren naar mensen toe en daarbij zijn ze heel nieuwsgierig en vriendelijk. Je merkt dat er in deze regio veel behoefte is aan educatie over het boerderijleven. Daarom willen we mensen graag betrekken bij het boerenwerk door verschillende activiteiten te organiseren. Veel basisschoolkinderen die hier komen noemen kippen bijvoorbeeld papegaaien en weten niet waar melk vandaan komt. Samen met de kinderen maken we daarom zuivelproducten en we laten zien waar hun voedsel vandaan komt. Ook kunnen ze zien hoe de geiten gemolken worden en mogen ze de dieren knuffelen, borstelen de lammetjes melk uit de fles geven.”

Stal wim 2Stal wim

“Ik vind het belangrijk dat de dieren hun eigen, natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Geiten horen bijvoorbeeld te klimmen en hier moeten ze de ruimte voor krijgen. Voor het welzijn van mijn dieren heb ik daglichtlampen van Natuurlicht aangeschaft. Ik hoorde veel goede verhalen over de lampen en daarom heb ik de daglichtlampen eerst in mijn kaasmakerij en opslag gehangen. Deze bevinden zich in de kelder van de boerderij en hier is geen natuurlijke lichtval aanwezig. Ik merk dat ik me veel fijner voel als ik de hele dag onder daglichtlampen sta. Daarom heb ik de lampen ook aangeschaft voor in de kippenschuur. Deze dieren zijn heel gevoelig voor het knipperen van licht en ik merk dat ze veel rustiger zijn nu er daglichtlampen hangen. Omdat deze verlichting zo goed bevalt, heb ik mijn hele geitenboerderij ook volgehangen met daglichtlampen.”

“Inmiddels zijn we heel natuurlijk gegroeid. We hebben naast geiten ook kippen, varkens, koeien en een pony. We maken zelf kaas en verkopen eieren, vlees en andere zuivelproducten rechtstreeks aan de consument in onze boerderijwinkel. Ook hebben we onze eigen grasdrogerij en biologische moestuin. Mijn doel is niet om te groeien. Ik ben bijna gepensioneerd en ik ben tevreden met wat ik heb opgebouwd. Maar mijn kinderen gaan het bedrijf overnemen en zij hebben ongetwijfeld toekomstplannen genoeg.”

Wilt u ook op bezoek bij geitenboerderij de Ridammerhoeve? Kijk dan op de website: https://www.geitenboerderij.nl

De lampen op de foto's: True-Light volspectrum daglichtlampen

Tekst: Elise Spiering