Aan de Haagse Prinsegracht is het karaktervolle atelier van meester-goudsmid Liesbeth Busman gevestigd. Haar sieraden eren de natuur en zien eruit als prachtige archeologische vondsten. “Een sieraad is een tastbare herinnering van levens, geliefden, emoties en generaties. Het feit dat ik dit mag ontwerpen, vind ik ontzettend waardevol,” vertelt Liesbeth.

LB2“Ik wist vanaf mijn zestiende al dat ik edelsmid wilde worden, maar eerst wilde ik de wereld zien. Tijdens mijn reizen heb ik veel geleerd. Zo heb ik bijvoorbeeld leren solderen in Israël. Ik ontmoette daar een tattooshopeigenaar en hij vroeg of ik de tatoeagenaalden aan elkaar wilde solderen. Na twee jaar reizen vond ik het tijd om te verder te leren en heb ik gestudeerd aan de Vakschool voor edelsmeden in Amsterdam. Hier heb ik me gespecialiseerd tot meester-goudsmid en edelstenenzetter. Tijdens deze studie heb ik stagegelopen in Namibië, waar ik in contact kwam met antropoloog en fotograaf Janis Miglavis. Hij onderzocht het spiritueel leven van de Himba en de San en hij had een assistent nodig. Dit liet ik me natuurlijk geen tweede keer zeggen. Ik heb toen de kans gekregen om de sieraden en sieraadbeleving van de Himba te onderzoeken. Het ontmoeten van andere volken en culturen hebben nog steeds invloed op mijn sieradenstijl. Ik heb een grote fascinatie voor de oude symbolen, rituelen en archeologische vondsten en zoek in mijn ontwerpen naar een hedendaagse manier om hiermee in contact te staan.”

Sieraden LB“Mensen komen naar mijn atelier met de meest bijzondere verhalen. Mijn taak is deze verhalen te vertalen in een persoonlijk sieraadontwerp. Ik werk graag met gerecycled oud goud, omdat nieuw gedolven goud uit bijvoorbeeld Brazilië ontzettend milieuonvriendelijk is. Ik blijf mijzelf creatief uitdagen en ik ben momenteel aan het onderzoeken hoe ik natuurlijk moet vormgeven. Juist de onbedoelde ontwerpen geven het sieraad een natuurlijke en willekeurige schoonheid. Toch hoop ik stiekem dat ik niet snel achter het antwoord op deze vraag kom, want juist de zoektocht is zo leuk.”

Werkplaats LB“De sieraden maak en ontwerp ik in mijn atelier en het is voor mij erg belangrijk om onder goed licht te werken. Daarom heb ik geïnvesteerd in daglichtlampen. Ik vond het lastig om een lichtplan voor mijn ruimte te vinden, maar een lichtadviseur van Natuurlicht heeft mij ontzettend goed geholpen. Ik werk met negen zelfontwikkelde goudformules die, heel subtiel, een andere goudkleur geven. Door de daglichtlampen zie ik het onderscheid perfect en heb ik geen schaduw meer. Ook fotografeer ik mijn sieraden onder deze daglichtlampen. De kleuren op de foto ogen precies zoals ze in het echt zijn en klanten krijgen daardoor een realistisch lichtbeeld wanneer ze op mijn website kijken. Onder een andere lichtkleur kan een zilver sieraad namelijk ineens goud lijken en schittert een diamant veel meer. Bovendien voel ik me veel fijner als ik werk onder de daglichtlampen. Tijdens de verbouwing van mijn atelier en winkel werkte ik een tijd boven, waar deze lampen niet hangen, en ik voelde me gelijk vermoeider en zat minder fijn in mijn vel. Ik ben dus heel erg blij met verlichting!”

“Samen met mijn man heb ik een oude amandelboerderij gekocht in Spanje met een prachtige vallei erbij. Hier vind ik de natuurlijke materialen en vormen die ik gebruik voor mijn ontwerpen en ik doe er veel inspiratie op. Ik wil graag investeren in het natuurbehoud en natuurherstel in de vallei door ons land te laten aansluiten op het natuurreservaat ernaast. Zo creëren we een corridor voor het wild en vergroten we het leefgebied van zeldzame dier- en plantsoorten die terugkeren door biologische landbouw. Mijn toekomstbeeld is om een goede balans te vinden tussen het Spaanse plattelandsleven en het stadse leven in Den Haag. Daarnaast blijf ik onderzoeken hoe ik natuurlijk moet vormgeven en dat doe ik uiteraard in mijn goed verlichte atelier.”

Bekijk de sieradencollecties van Liesbeth Busman op: https://www.liesbethbusman.com  

De lampen op de foto's : True-Light volspectrum daglichtlampen

Tekst: Elise Spiering