Hij componeert klassieke stukken, is producer, gitarist en heeft twee metal bands. Voor velen een interessante combinatie, maar voor Florian Magnus Maier heel vanzelfsprekend. Vandaag ga ik bij Florian op bezoek in zijn studio in Schiedam en vraag hem het hemd van het lijf. 

Florian artikel“Wat leuk dat je er bent, kom binnen!” zegt Florian enthousiast en wijst mij de weg naar zijn studio. Ik loop een prachtige ruimte binnen, waarin diverse gitaren en planten staan. Op de wanden hangen indrukwekkende natuurfoto’s. “Deze foto’s van Gletsjers heb ik zelf geschoten in IJsland,” vertelt hij. “Ik ben een echte natuurliefhebber en daar haal ik ook veel inspiratie voor mijn muziek vandaan. Zodra we weer mogen optreden, voer ik met het Rotterdams Philharmonisch Orkest een stuk op genaamd Sound Garden. Geïnspireerd door mijn lievelingsbloemen heb ik een symfonie geschreven waarin klanken groeien en bloeien.”

“Muziek heeft mij altijd al geboeid,” vertelt Florian verder. “Op mijn negende hoorde ik het nummer ‘Owner of a Lonely Heart’ van Yes en ik wist gelijk dat ik ook muziek wilde maken. Ik heb aan mijn ouders een gitaar gevraagd en op mijn dertiende ben ik mijn eerste band gestart. Voor mij was er maar één weg; de muziek. Na de middelbare school ben ik daarom wereldmuziek gaan studeren aan het Rotterdamse conservatorium Codarts. Hier heb ik mij gespecialiseerd in het instrument flamencogitaar. Omdat ik altijd al de creatieve drang had om zelf muziek te schrijven, heb ik naast deze studie een tweede studie gevolgd tot componist. Tijdens mijn studies speelde ik ook gitaar in een metal band, maar toch had ik het gevoel dat ik tussen de verschillende genres moest kiezen. Daarom ben ik mij gaan focussen op klassieke muziek. Na het afronden van mijn studies heb ik metal toch weer opgepakt. Nu heb ik een manier gevonden om alle verschillende stijlen te combineren en mijn eigen stijl te creëren.”

Bewerkt“Ik breng veel tijd door in mijn studio, maar helaas is het een donkere ruimte. Een aantal jaar geleden, toen ik veel muziek moest instuderen, zag ik ineens allemaal zwarte vlekken voor mijn ogen en mijn zicht trilde een beetje. Oogmigraine speelde op. Door bepaalde factoren, zoals onvoldoende licht, kan dit getriggerd worden. Ik heb diverse lampen uitgeprobeerd, maar mijn ogen zijn erg gevoelig voor licht en ik werd moe van het knipperen van andere lampen. Daarom heb ik daglichtlichtlampen aangeschaft. Ik voel me veel fijner wanneer ik onder deze lampen werk, ik heb geen last van mijn ogen meer en ik merk dat ik veel actiever ben en mij beter kan focussen. Ook geven de lampen een fijne lichtverdeling in de ruimte en heb ik geen schaduw meer. Ik heb gedetailleerd zicht en zie de kleuren zoals ze zijn. Het is sterk licht, maar wel zacht voor je ogen. Ik ben dus erg gebaat bij de daglichtlampen.”

Nadat Florian mij enkele muziekstukken heeft laten horen, vraag ik wat muziek voor hem betekent. “Voor mij is muziek een ontsnapping. Je kunt via muziek even in een wereld van iemand anders kruipen. Ook brengt muziek mensen en culturen samen. Het is een taal die iedereen kan begrijpen. Daarom vind ik het zo waardevol dat ik nu de mogelijk heb om de innerlijke rijkdom van muziek te delen met anderen.” 

Als laatst vraag ik aan Florian wat zijn toekomstplannen zijn. “Als we weer mogen optreden, dan staan wij klaar,” zegt hij. “Muziekmensen zijn gewend om te improviseren. Wij maken van niets, iets. Het eerstvolgende concert wordt geweldig. Ik wil bewijzen waarom we concerten nodig hebben. Waarom we muziek echt moeten beleven in een concertzaal. De rijkdom van het orkest gaan we er maximaal uithalen. Ik kan echt niet wachten.”

Meer weten over Florian en zijn werk? Kijk dan op zijn facebook pagina: https://www.facebook.com/FlorianMagnusMaierMoreanOfficial 

De lamp op de foto: Dagritme led Baron

Tekst: Elise Spiering