Vandaag ga ik op bezoek bij basisschool de Buitenhoeve in Eesveen.  Ik rijd het zandpad op en zie midden in het weiland een aantal grote houten gebouwen staan. Hiernaast zijn er moestuintjes aangelegd en staan er allerlei dieren in de wei. Docente Jeannette komt gelijk naar me toe en vertelt enthousiast over haar basisschool.

buitenhoeve“Ons onderwijs onderscheidt zich van regulier onderwijs, omdat wij ons eigen concept ontwikkelen. Eén van de waardevolle inspiratiebronnen is Reggio Emilia,” stelt ze. “Dit is een pedagogische benadering van kinderen, ontwikkeld in de gelijknamige Italiaanse stad. Wij vinden dat onze leerlingen moeten kunnen genieten en ontwikkelen door activiteiten die voortkomen uit hun eigen ideeën. Daarvoor is een uitdagende omgeving, vrijheid en natuur nodig. Vandaar dat onze schoolomgeving er anders uitziet dan andere basisscholen.”

Jeannette heeft de pabo afgerond en heeft daarvóór als begeleider gewerkt in de zorg, tot deze baan op haar pad kwam. “Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk,” vertelt ze. “Als leerkracht op de Buitenhoeve helpen wij leerlingen met het ontwikkelen van een eigen identiteit, zelfstandigheid en creativiteit. Eén van onze leerlingen was bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in Frankrijk. Met de hele school is er dieper op dit onderwerp ingegaan, door -onder andere- de Franse taal te spreken, het over de geschiedenis te hebben en Frans eten te maken. We passen de kennis direct toe in de praktijk en hierdoor blijft de stof veel beter hangen. Voor heel even was de Buitenhoeve school een klein dorpje in Frankrijk.”

De ruimte is ook van groot belang voor een optimale leeromgeving. Wij vinden dat binnen- en buitenleven met elkaar in verbinding moet staan. Daarom willen we dat onze klaslokalen heel licht zijn. Op de bovenste verdieping van ons gebouw hebben we ook klaslokalen, alleen zijn deze erg donker. Dit beïnvloedt natuurlijk de omgeving voor de leerlingen en daarom zijn we opzoek gegaan naar een goede lichtoplossing.

buitenhoeve 2buitenhoeve 3

Een lichtadviseur van Natuurlicht.nl heeft voor ons een lichtplan gemaakt en naar aanleiding daarvan hebben we de dagritmelampen "Baron" aangeschaft. Voor ons is dit echt een ideale uitkomst. De lampen geven 95 procent van het echte daglicht weer en dat is voor ons van belang. Ik ben nu ontzettend tevreden met mijn klaslokaal en de andere verlichte lokalen. Wat ik vooral fijn vind aan de dagritmelampen, is dat ik deze kan dimmen tot elke gewenste kleurtemperatuur. Als ik ‘s ochtends begin doe ik eerst de kaarsjes aan op de seizoentafel en dim het licht. Tegen de tijd dat we gaan lezen zet ik de lampen helderder en wordt het lokaal gevuld met daglicht. Het voelt als een luxe om het licht aan te kunnen passen aan onze activiteiten”.

“Met 63 leerlingen zijn we een kleine basisschool, maar hierdoor kunnen we elke leerling persoonlijk begeleiden. Ieder kind is uniek en heeft een eigen ontwikkeling te gaan in zijn eigen tempo en wij mogen dit volgen. Wat ik zo prachtig vind aan deze school is de plek en natuurlijk de leerlingen! De kinderen bezorgen mij altijd een leuke dag. Als school hebben we nog veel toekomstwensen, maar we vervullen deze stapje voor stapje. Voor nu geef ik in ieder geval met veel plezier les, in mijn goed verlichte klaslokaal.”

Meer over De Buitenhoeve weten? Kijk dan op de website: https://www.buitenhoeve.nl  

De lampen die De Buitenhoeve heeft: Biodynamische dagritme led Baron

Tekst: Elise Spiering