Vandaag ga ik op bezoek bij ‘Barefoot & More’ in hartje Arnhem. In deze winkel kun je terecht voor minimalistische schoenen en alles wat met deze levensstijl te maken heeft. Ik spreek met eigenaren Vincent en Esther en zij vertellen mij vol enthousiasme hun verhaal.

barefoot vp"Ik loop nu elf jaar op blote voeten,” vertelt Vincent. “Ik had gelezen dat het erg goed voor je lichaam is om zonder schoenen te lopen en dit wilde ik wel proberen. Ik had een eigen IT-bedrijf en ik kon niet op blote voeten bij mijn klanten aankomen. Daarom ben ik opzoek gegaan naar schoenen die de functionaliteit van mijn voeten niet beperken, maar wel bescherming bieden. Zo doende ben ik in aanraking gekomen met Barefoot schoenen. Dit is een term voor minimalistische schoenen. Deze waren destijds vrij onbekend in Nederland, dus ik moest ze in het buitenland bestellen. Ik merkte dat er steeds meer vraag en interesse in ons land kwam naar dit product en daarom hebben wij in 2017 Barefoot & More opgericht.”

 "Esther en Vincent leggen mij uit dat de ‘standaard schoen’ eigenlijk tegen onze natuur ingaat: “Onze voeten hebben veel receptoren en spieren om de ondergrond te voelen en zich hieraan aan te passen. Met extreme kou of hitte heeft de voet moeite en daarom zijn schoenen uitgevonden. Voeten zijn asymmetrisch gevormd. Het is dus heel onnatuurlijk om een schoen te dragen met een puntvorm. Hierdoor wordt de flexibiliteit, kracht en beweeglijkheid van de voeten beperkt en dit kan leiden tot allerlei complicaties. Denk bijvoorbeeld aan platvoeten, likdoorns, hamertenen of enkelverstuikingen. Lopen op blote voeten zorgt ervoor dat voeten weer hun natuurlijke vorm aannemen en klachten kunnen hierdoor verminderen.”  

IMG 8823

Barefoot

“Mensen gaan steeds bewuster leven en Barefoot schoenen worden steeds bekender in Nederland. In 2019 zijn we naar een groter pand verhuisd die we zelf hebben ingericht. Voor ons is de aanschaf van daglichtlampen een bewuste keuze geweest. We vinden het erg belangrijk dat we goed voor ons lichaam zorgen. We staan nu de hele dag in de winkel, waardoor we geen buitenlicht krijgen. Door de daglichtlampen halen we buiten naar binnen. We vinden het licht erg prettig en merken dat we ons veel actiever voelen als we onder deze lampen werken. Ook willen we door dit licht de winkelervaring voor klanten zo prettig mogelijk maken en het draagt bij aan onze natuurlijke uitstraling. Daarom zie je bijvoorbeeld ook veel planten in onze winkel staan. Een medewerker van Natuurlicht heeft voor ons een lichtplan gemaakt en we zijn ontzettend tevreden over de daglichtpanelen. We raden het iedereen aan.” 

 “In de toekomst hopen we nog meer te groeien. Wellicht openen we zelfs een tweede vestiging. Maar voor nu zijn we ontzettend trots op wat we samen al opgebouwd hebben en zijn we tevreden met dit prachtige en fijn verlichte pand.”

Meer weten over Barefoot & More? Kijk dan op de website: https://www.barefootandmore.nl  

De led panelen op de foto's: Ture-Light ledpaneel

Tekst: Elise Spiering