Paarden

Onderzoek door de Nottingham Trent University in Engeland toont aan dat paarden gevoelig zijn voor het gebrek aan daglicht. het gehele onderzoek kunt u lezen onder het kopje in de bovenbalk: informatie/ onderzoek / overzicht paardenstudies.   Door het volledige kleurenspectrum van volspectrum daglichtlampen, inclusief uva en uvb, wordt het immuumsysteem gestimuleerd en blijft de vacht kort en glanzend. De paarden zijn rustiger op stal en vertonen minder stalgebreken, dit vooral in combinatie met een hoogfrequent armatuur. De merries worden goed hengstig en daardoor eerder drachtig, kortom een duidelijke verbetering in het welzijn van paarden,

Vee

Daglicht stimuleert de melkproduktie, vruchtbaarheid en groei bij dieren. Omdat in de veehouderij de dieren steeds minder buiten komen heeft dit direkte gevolgen op hun fysieke gesteldheid. Met volspectrum daglichtlampen brengt u het natuurlijk daglicht weer binnen! Het licht activeert de synthese van vitamine D, welke weer nodig is voor de opname van calcium en andere mineralen in het bloed. Dit heeft tot resultaat dat de dieren makkelijker tochtig worden, het insemineren beter aanslaat en hun melkproductie op peil.blijft

De melkveehouder brengt vele uren per dag in de melkput door. Het gebruik van ons licht in de melkput zorgt voor een aangenaam verlichte werkruimte en minder vermoeidheid .
Wilt u meer informatie voor uw stal? Mailt u ons gerust:

 

Vogels/ Pluimvee

Vogels/Pluimvee zijn zeer visueel ingesteld: ze kunnen meer soorten licht onderscheiden dan mens en nemen hogere lichtfrequenties  waar.  Het volspectrum daglicht geeft hen de nodige UVA en UVB  waardoor hun immuunsysteem gestimuleerd wordt. Bovendien worden ze rustiger en leggen langer doordat het stress gevoel van normale tl-buizen met laagfrequent armaturen verdwijnt. Uit literatuurstudie blijkt dat pluimvee een voorkeur heeft voor een hoge lichtintensiteit tijdens eten en scharrelen. Het blijkt uit onderzoek dat bij vleeskuikens ouderdieren het aantal paringen en de inspecteertijd die aan die paring vooraf gaat, toeneemt onder volspectrum daglicht.

Bij gewervelde dieren met een dun schedeldak, ook vogels, gebeurt de waarneming van licht en donker door het zgn. pariëtale oraan. Dit is een oogachtig orgaan vlak onder het schedeldak tussen beide hersenhelften. De epifyse reageert op de waarneming -duister-  door dat "derde oog" me de afscheiding van het hormoon melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. Daarom is helder licht met uv voor vogels zo belangrijk.  Duiven, kanaries, parkieten, papagaaien, tropische vogels,  allen hebben voordeel bij het gebruik van goed volspectrum daglicht.
De gunstige effecten op de vogels zijn direkt zichtbaar : de vogels beter in de veren zitten , eerder uit rui komen en meer bevruchtte eitjes hebben in vergelijk met gewoon licht. De eierschalen zijn steviger en de vogels verminderen of stoppen het veren pikken en kannibalisme. Vooral met het gebruik van een hoogfrequent armatuur zult u verbluffend resultaat zien. Als u voor ledlampen kiest, kies dan voor een goede kwaliteit hoogfrequent ledlamp. Omdat ledlampen nog geen uv bevatten, wordt er toch meestal gekozen voor tl lampen.

Een samenvatting van 37 studies bij pluimvee treft u onder het kopje "onderzoek" aan.
Wilt u meer informatie voor uw stal? Mailt u ons gerust:

 

Aquarium

Volspectrum daglichtlampen bevorderen de groei van nuttige algen, terwijl het die van minder welkome organismen remt.

De kleuren van uw vissen en planten komen tot leven in de gezonde omgeving voor uw vissen. Door de betere herkenning van ingewikkelde kleurpatronen tijdens de hofmakerij verhogen de voortplantingskansen.

Bij gewervelde dieren met een dun schedeldak, ook bij vissen, gebeurt de waarneming van licht en donker door het pariëtale orgaan. Dit is een oogachtig oorgaan vlak onder het schedeldak tussen beide hersenhelften boven de epifyse en daarmee verbonden via een zenuw. De epifyse reageert op de waarneming van dat 'derde oog' van duisternis met de afscheiding van het hormoon melatonine. Dit hormoon stuurt de hypofyse aan, die weer op zijn beurt de activiteit van hormoonklieren aanstuurt.

Reptielen en amfibieën

Reptielen en amfibieën hebben uv licht nodig omdat deze straling in de huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. ook deze dieren nemen licht en donker waar via het pariëtale orgaan zoals bij vissen. Door het ultraviolette licht verandert een bepaald type cholesterol net onder de huid in een vitamine D genaamd cholecalciferol. Welke helpt bij de opname van calcium, wat noodzakelijk is voor gezonde botten. Een gebrek aan vitamine D tijdens de groei kan rachitis veroorzaken; kromme ledematen en andere vergroeiingen van de botten (bij de mens bekend als de engelse ziekte). Sommige dieren, zoals de leguaan groeien zelfs helemaal niet bij gebrek aan vitamine D.