HOE VERLICHT IK MIJN THUISWERKPLEK?

 

Nu we steeds meer thuiswerken, is een goede thuis werkplek en de juiste verlichting erg belangrijk. 

Het beste licht voor de thuiswerkplek is een combinatie van natuurlijk daglicht en kunstmatig daglicht. Natuurlijk daglicht, zoals een raam, zorgt voor de basisverlichting van de ruimte. Door af en toe naar buiten te kijken, krijgen de ogen rust. Dit voorkomt oververmoeidheid van de ogen. Kunstmatig daglicht zorgt voor de juiste lichtsterkte, zodat je gedurende de dag energiek blijft.

Goede kunstmatige daglichtverlichting komt het meest natuurlijk over, als het van bovenaf komt. Lampen aan het plafond of pendellampen boven het bureau werken erg prettig. Probeer niet alleen het bureau te verlichten, maar neem de hele omgeving mee in het lichtplan.

 

Lichtopbrengst en kleurtemperatuur

De juiste lichtopbrengst is ook erg belangrijk. Voor thuiswerken wordt door ARBO en volgens NEN-EN 12464-1:2011 regels minimaal 500 lux voorgeschreven. Hierbij valt computerwerk onder de hogere oogtaak en daardoor moet de kleurweegave index van het licht > 90 zijn ( CRI >90). Voorbeeld: om 500 lux in een ruimte van 9m2 te bereiken, heb je een lamp nodig die 4500 lumen afgeeft. 

Het is net zo belangrijk om de juiste daglichtkleur te hebben. 5500 Kelvin is de ideale daglichtkleur in ons land. Hierdoor krijg je binnen dezelfde kleurtemperatuur als buiten en dat is fijn werklicht. Volspectrum daglichtlampen zijn ideaal om de werkplek perfect te verlichten. Volspectrum betekent dat de kleurwaarde (CRI/RA) boven de 95 moet liggen. Dit betekent dat de lampen minimaal 95 procent van de echte daglichtkleur hebben.

Meer informatie over werkplekverlichting? Kijk dan eens op deze site: werkplekverlichting

 

thuiswerken   4x55tclstalamp