Hoogfrequent armaturen zijn verkrijgbaar in T8 ( 26 mm buis) uitvoering en T5 ( 16 mm buis) uitvoering.

De montagebalken van vroeger hebben een starter en een trafo. Deze zijn te herkennen aan de knipper start. Deze montagebalken geven 50 knipperingen per seconde, dit is 50 Hz. Men noemt een montagebalk al hoogfrequent als deze meer knipperingen geeft dan 50 per seconde. Maar als u een montagebalk van 100Hz ofwel 100 knipperingen per seconde koopt, zult u weinig voordelen zien ten opzichte van een ouderwetse montagebalk.

Echt hoogfrequent is wanneer de montagebalk meer dan 10.000 knipperingen per seconde geeft, dus de 10.000 Hz overschrijden. Dit betekent dat in plaats van de 50 knipperingen per seconde er nu 10.000 knipperingen of meer per seconde zijn. Deze knipperingen kunnen wij niet meer waarnemen en daardoor zien wij dit als “stil licht”.

 

De voordelen van goede hoogfrequent montagebalken:

- 25 % energiebesparing

- 30 % langere economische levensduur voor de lamp

- rustiger licht om te zien

- geen meetbare electromagnetische velden

 

Klachten bij ouderwetse montagebalken zijn: branderige ogen, hoofdpijn of een band om het hoofd voelen ( kantoormoeheid). Klachten bij dieren uiten zich door abnormaal, ziekelijk gedrag. Vogels ervaren de 50 Hz knipperingen van conventioneel voorgeschakelde verlichting hetzelfde als wij een stroboscoop ervaren. Bij een goed hoogfrequente montagebalk is er minimaal 10.000 Hz. Het licht is daardoor zeer constant en ontlast de oogtaak. Dit heeft een rustgevende werking en de klachten verdwijnen. Ook voor bedrijven is het vervangen van de huidige ouderwetse montageabalken aantrekkelijk. Tegenwoordig wordt hoogfrequent verlichting in zakelijke en openbare nieuwbouw al standaard gebruikt. Bovendien zijn de huidige montagebalken fraai en stylistisch om te zien. Tegenwoordig gebruikt men ook sneller daglichtlampen, deze geven een betere lichtkleur en daardoor heeft u minder lampen nodig. De originele volspectrum daglichtlampen zijn van het merk True-Light.


Het vervangen van de ouderwetse montagebalk door montagebalken met hoogfrequente voorschakel, verlaagt de exploitatiekosten en draagt bij aan een beter milieu. De exploitatiekosten worden verminderd door :

- 25 % besparing op energie

- Goed regelbare lichtstroom met elektronische voorschakelapparaten

- Vlotte ontsteking bij lage en hoge temperaturen

- Rustig voor de ogen

- Automatische uitschakeling bij het einde van de levensduur van de lamp (geen knipperende lampen meer)

- De lampen in een HF armatuur gaan ruim 50 % langer mee dan in conventionele armaturen, dus minder vervangingskosten voor lampen (afval en nieuwe lampen)