Diersoorten en het ecosysteem in de oceanen beschermen tegen illegale exploitatie en milieuvernietiging. Dat is de missie van Sea Shepherd. Geert Vons, artistiek directeur van Sea Shepherd Global en directeur Sea Shepherd Nederland, heeft in 2018 zijn eigen tattooshop geopend pal tegenover het Amsterdamse Museumplein.

“In deze shop tatoeëer ik samen met nationale- en internationale gastartiesten oceaan gerelateerde ontwerpen," vertelt Geert. "Ik heb een shop opgericht om geld in te zamelen voor onze campagnes." Een eigen tatoeagestudio was voor Geert geen vreemde stap: "Ik maakte van kleins af aan al kunst. Toen ik ging studeren leek het mij een goed idee om naar de kunstacademie te gaan, maar kunstenaars zien en maken dingen op hun eigen manier. De academie was geen goede match, dus ik ben sinologie gaan studeren in Leiden. Tijdens deze opleiding heb ik mij verdiept in alternatieve geneeskunde, oosterse culturen en in de traditionele tatoeagekunsten."


Vrijwilliger voor Sea Shepherd
“Om mijn studie te kunnen betalen werkte ik in een bar in Amersfoort. In die kroeg las ik in een Duits tijdschrift een artikel over Sea Shepherd. Dat sprak mij ontzettend aan en toen ik thuiskwam heb ik gelijk een brief naar de organisatie geschreven. Ik gaf aan dat ik wilde helpen door mijn kunstwerken te schenken. Op die manier ben ik begonnen als vrijwilliger voor Sea Shepherd. Na het afronden van mijn studie ben ik voltijd voor de organisatie gaan werken en daarnaast gaan tatoeëren. Ik ging naar een tattooshop om een tatoeage te laten zetten en raakte aan de praat met de tattooartiest. Ik vond het leuk om te tekenen en hij heeft mij het vak geleerd. In 2009 ben ik in vaste dienst gekomen als directeur van Sea Shepherd en werd genoodzaakt om te stoppen met tatoeëren.”

Verschil maken door te handelen vanuit gevoel
“Toch blijft kunst mijn aanspreken en ik miste het tatoeëren. Ik zag een kans om een tattooshop te verbinden aan de organisatie en daarom heb ik in 2018 deze tattooshop opgericht. In samenwerking met Londen Tattoo Convention hebben we recent het boek: ‘Victory of the Wale’ uitgebracht. Een heel bijzonder project, want het is dit jaar precies tweehonderd jaar geleden dat een potvis het gevecht van walvisjagers won. Je kunt over de milieuproblemen praten, maar ik ben ervan overtuigt dat je het verschil kunt maken door te handelen vanuit gevoel. En dat is waar kunst komt kijken. Wij hebben tattoo-artiesten opgeroepen om een ontwerp te maken om deze overwinning te vieren en de tekeningen van zeventig artiesten hebben we samengebonden in dit boek. Want kunst zegt meer dan duizend woorden.”

Daglicht panelen zijn een aanwinst
“In de tattoostudio had ik alleen geen goede verlichting hangen. Ik bleef maar kloten met een lampje op wieltjes, omdat ik in mijn eigen schaduw aan het werken was en onvoldoende licht had. Via Tattooland kwam ik erachter dat er daglichtlampen bestonden. Er is toen een lichtadviseur van Natuurlicht langsgekomen en zij heeft mij goed geadviseerd. Ik ben ontzettend tevreden met mijn led panelen, want ik werk niet meer in mijn eigen schaduw en ik heb geen gericht licht meer nodig. Ook de gastartiesten zeggen dat ze het prettig vinden om onder de daglichtlampen in deze tattoo studio te werken. Mijn daglicht panelen zijn dus echt een aanwinst.”

Toekomstplan
“Het creëren, verbanden leggen en buiten de kaders denken vind ik leuk aan mijn werk. Ik ben vastberaden om onze doelen te behalen en te vechten voor datgene waar ik voor sta. Mens en natuur groeit steeds meer uit elkaar, terwijl wij als mens juist deel uitmaken van de aarde en zijn ecosysteem. We zouden hier juist voor moeten zorgen. Ik ben ervan overtuigt dat ik terugkrijg wat ik uitstraal. Zolang ik een verschil kan maken door mensen op een unieke en positieve manier aan te spreken en bewust te maken van milieuvernietiging, zal ik dat blijven doen.”


Meer weten over Sea Shepherd, weten wat voor verschil u kunt maken of wilt u Sea Shepherd steunen door een tatoeage van Geert? Kijk op de website: https://www.seashepherd.nl/nl/

De led panelen op de foto's:
True-light ledpaneel-60x60-cm


Tekst: Elise Spiering