Wanneer de dagen kouder en donkerder worden, doen dieren de nodige aanpassingen om deze door te komen of zelfs te vermijden: ze trekken naar warmere gebieden of doen een winterslaap. Maar wij veranderen niet veel aan onze dagelijkse bezigheden. Is dat eigenlijk wel goed? Zo laten de cijfers van het CBS zien dat ziekteverzuim duidelijk een seizoenspatroon heeft.

Biologische klok

Wellicht herkent u het: wanneer de dagen kouder en donkerder worden, slaan kwaaltjes en vermoeidheid toe. U bent in ieder geval niet de enige: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek melden werknemers zich vaker ziek in de herfst en winter dan in de lente en zomer. Hoe dat komt? Mariëlle Aarts doet onderzoek naar Licht en de Gebouwde Omgeving aan de Technische Universiteit Eindhoven. Op de vraag of we gewoon niet zo goed kunnen tegen opstaan in het donker, werken in kunstlicht en weer naar huis gaan in het donker, antwoordt ze: “Inderdaad”. "Onze biologische klok heeft namelijk een 24-uursritme en licht is de prikkel die deze biologische klok steeds weer gelijkzet."

Cirkel doorbreken

De wetenschap onderzoekt momenteel of het licht in de gebouwde omgeving genoeg is voor onze biologische klok en dus gezondheid. Jolanda Spiering, lichtadviseur, zegt hierover: “Moderne kantoren hebben vaak dubbel glas dat getint is en lampen die niet sterk genoeg zijn om ons lichaam te laten ontwaken. Dus je komt in het donker aan, het licht is te zwak om je lichaam aan het werk te zetten en je voelt je de hele dag moe. Je wordt niet goed wakker. Die cirkel kun je alleen doorbreken door daglicht of met volspectrumdaglichtlampen."

De rol van kantoorinrichting

Zeker in Nederland is licht het ondergeschoven kindje als het gaat om kantoorinrichting, zegt Spiering. "In het noorden zijn de dagen zo extreem kort dat een daglichtlamp heel normaal is. In het zuiden van Europa ook, omdat ze niet vanuit de volle zon in een donker hok willen stappen. Maar in Nederland zijn deze lampen alleen in bepaalde sectoren de normaalste zaak van de wereld."

Bron: 65plus.nl

Wilt u advies?

Wij helpen u graag op weg met tips of een advies op maat.

E-mail: info@natuurlicht.nl

Wij zijn ma t/m vr van 09.00-17.00 uur telefonisch bereikbaar: 0522 - 47 31 61

Voor zakelijke projecten komen wij graag bij u langs.